Artikelen

Published on december 2nd, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

‘Als informatieanalist kijk je in de coulissen van de corporatie’

Zorgen voor gezonde, betaalbare en duurzame huisvesting blijft mensenwerk, maar dat gaat niet zonder gebruik van actuele sturingsinformatie. Dat laatste is het werkterrein van informatieanalist Mike Verkerk (30). Met het vakdiploma HR-adviseur op zak, werkte hij als woonmakelaar bij Sité Woondiensten. Sinds drie maanden is hij daar collega van drie informatieanalisten. Verkerk: “Mijn ervaring met menselijke kanten van het werk bij een woningcorporatie kan ik nu combineren met de informatietechnologie van hedendaagse volkshuisvesting.”

Wat doet een informatieanalist van een woningcorporatie?

Verkerk: “Alle afdelingen van Sité Woondiensten zouden eigenlijk op elk moment moeten kunnen beschikken over alle actuele data over het woningbezit. Ideaal zou zijn als al onze medewerkers met één druk op de knop een overzicht zouden kunnen krijgen van alle actuele data die ze op enig moment nodig hebben bij hun werk. Dat zou niet alleen moeten gelden voor informatie over vastgoed, maar net zo goed over beschikbaarheid en betaalbaarheid van onze woningen, over sociale vitaliteit van wijken en buurten en over duurzaamheid. Op dit moment ben ik samen met drie directe collega’s bezig met het maken van dashboards waarop je een actueel overzicht kan krijgen van alle items die voor een medewerker van belang zijn. De strategische overweging daarachter is dat Sité bij het nemen van beslissingen niet wil afgaan op onderbuikgevoel, maar op onderbouwde, actuele informatie.”

Zo’n dashboard bouwen, hoe pak je dat aan?

Verkerk: “Het lijkt ingewikkeld om dat voor elkaar te krijgen, maar we hebben daarvoor geschikt gereedschap in de vorm van de Microsoft-app ‘Power B.I.’. Daarmee kun je aan de hand van cijfermateriaal zichtbaar maken hoe een organisatie ervóór staat en waar die met het beleid naartoe wil. Dat proberen wij voor elke afzonderlijke afdeling van Sité te realiseren, zodat alle betrokken medewerkers de exacte gegevens kunnen zien op basis waarvan je beleid kunt sturen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij mutatieonderhoud: aan de hand van de kosten van mutatieonderhoud van de afgelopen drie maanden en de gegeven begroting voor die periode kun je direct zien of je over het beschikbare budget heengaat of niet. In dit voorbeeld zijn het de specialisten van de afdeling vastgoedonderhoud die bij een vastgoedcontrole toegang hebben tot die cijfers. Als er cijfers ontbreken of niet kloppen, komen zij naar ons toe. Wij moeten die data dan corrigeren of aanvullen.”

Een informatieanalist werkt meestal via beeldschermen en digitale kanalen. Hoe is dat om zonder vaste werkplek je werk te doen?

Verkerk: “Bij Sité hebben alleen de medewerkers van de Klantenservice nog een vaste werkplek. Alle andere medewerkers zijn voor werkoverleg met collega’s of gesprekken en vergaderingen aangewezen op beeldbellen of vergaderapps zoals Teams. Voor een vergadering of gesprek kunnen zij een flexwerkplek in het hoofdkantoor reserveren. Ik geef meestal de voorkeur aan live contact met een gesprekspartner. Dan kun je iemands emotie beter zien. Dat is ook informatie. Dat ik daar zo over denk, heeft misschien ook te maken met mijn achtergrond als HR-adviseur. Na die vakopleiding heb ik in die functie bij verschillende commerciële bedrijven gewerkt. Daarna heb ik tweeënhalf jaar als woonmakelaar gewerkt bij Sité. Daarbij heb je direct met de huurders te maken.

Nu heb ik een werkweek van vier dagen waarvan ik één dag thuis werk en drie dagen op kantoor. Omdat ik pas drie maanden werkzaam ben als informatieanalist bij Sité, heb ik nog veel te leren. Ook daarom zijn voor mij de contacten met mijn vakgenoten belangrijk. Binnen de organisatie zijn de werksessies met mijn drie directe collega’s heel waardevol. Daar doe ik veel vakinhoudelijke kennis op en ik hoor ook hoe zij nadenken over de toekomst van ons specialisme. Als woonmakelaar zag ik destijds de vóórkant van het werk van de corporatie, nu maak ik kennis met wat er achter de coulissen gebeurt.”


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X