Nieuws Bijna duizend woningen op Strandeiland

Published on juni 18th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Bijna duizend woningen op Strandeiland

De gemeente Amsterdam en woningcorporaties De Alliantie, Ymere en Stadgenoot tekenden deze maand voor de bouw van 950 woningen op IJburg. Het gaat om 600 reguliere sociale huurwoningen en 350 flexwoningen op één van de nieuwe eilanden op IJburg, Strandeiland.

De flexwoningen worden volgend jaar rond de zomervakantie opgeleverd. Dat betekent dat in de zomer van 2025 de eerste Amsterdammers op Strandeiland gaan wonen. In de tweede helft van dit jaar wordt al gestart met de bouw van de flexwoningen. Ze blijven minimaal 15 jaar staan en kunnen daarna naar een andere locatie worden verplaatst. Gezien de bouwkwaliteit kunnen de woningen minimaal 50 jaar mee.

In 2025 start de bouw van de reguliere 600 sociale huurwoningen. De drie corporaties realiseren ieder zo’n 200 permanente woningen gericht op starters, kleine en grote gezinnen. Ook van de flexwoningen neemt iedere corporatie een derde deel voor haar rekening.

Eerste bewoning

De flexwoningen worden volgend jaar rond de zomervakantie opgeleverd. De nieuwe bewoners worden daarmee de eerste bewoners van Strandeiland. Van deze woningen is 30% voor jongeren en 30% voor statushouders bestemd. De resterende 40% is bestemd voor overige woningzoekenden.

Een aantal woningen wordt gereserveerd voor maatschappelijke beroepsgroepen, zoals politieagenten en leraren. Ook komt er een buurtkamer, die zal worden beheerd door de gemeente. De 600 sociale huurwoningen, waarvan de helft bestemd voor kleine- en grote gezinnen, worden opgeleverd in 2027.

Lees ook: 216 nieuwe starterswoningen op Zuidas

Samenwerking

Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot: “De drie corporaties gaan samen als eerste sociale huurwoningen bouwen op een nieuw stuk Amsterdam. Wij zijn trots dat we hier zowel flexwoningen als reguliere woningen neer gaan zetten. Op Strandeiland bouwen we een inclusieve, duurzame wijk voor een brede doelgroep. Hier hebben we de afgelopen periode met de gemeente hard aan gewerkt. We kijken uit naar de oplevering over iets meer dan een jaar.”

Wethouder Van Dantzig van Grond en Ontwikkeling: “Het is mij echt een plezier om te tekenen voor de eerste woningen van Strandeiland. En mooi dat er weer woningen bij komen in Amsterdam, want elke woning telt. Duurzame woningen waar gezinnen terecht kunnen, maar ook jongeren, statushouders en maatschappelijke doelgroepen, zoals politieagenten en leraren. Het is belangrijk dat zij een plek kunnen vinden in de stad.”

Ambities

Alle woningen op Strandeiland worden gasloos en circulair gebouwd. Voor de 600 corporatiewoningen wordt een warmte-koude-opslaginstallatie (WKO) aangelegd. Met deze installatie wordt warmte en koude onttrokken uit de bodem, die vervolgens gebruikt kan worden om woningen te verwarmen of te koelen.

Strandeiland is het nieuwste eiland van IJburg en is volop in ontwikkeling. Het wordt met 8.000 woningen een van de grootste toekomstige stadswijken. Het wordt een eiland met veel water, een stadsstrand van 750 meter, zes bruggen, een haven en een natuurbaai. De aanleg en ontwikkeling van het eiland gebeurt zo duurzaam mogelijk. Woningen worden met duurzame materialen gebouwd. Het doel is dat Strandeiland uiteindelijk zelf energie gaat leveren.

Bron

https://www.stadgenoot.nl/nieuws/nieuwsbericht/gemeente-en-corporaties-tekenen-voor-bijna-duizend-woningen-op-strandeiland
https://www.stadgenoot.nl/nieuws/nieuwsbericht/gemeente-en-corporaties-tekenen-voor-bijna-duizend-woningen-op-strandeiland
https://www.stadgenoot.nl/nieuws/nieuwsbericht/gemeente-en-corporaties-tekenen-voor-bijna-duizend-woningen-op-strandeiland
https://www.stadgenoot.nl/nieuws/nieuwsbericht/gemeente-en-corporaties-tekenen-voor-bijna-duizend-woningen-op-strandeiland


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X