Nieuws Corporatie Lefier inspecteert daken met drone

Published on april 12th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Lefier inspecteert daken met drone voor optimaal legplan zonnepanelen

Inwoners van een aantal straten in Stadskanaal kregen deze week bezoek van een vreemde gast. Gedurende enkele uren voerde een drone inspecties uit van hun daken. Het doel: de daken opmeten en in kaart brengen waar er dakramen, afvoeren of andere obstakels aanwezig zijn. Hiermee kan er precies bepaald worden waar en hoeveel zonnepanelen er op het dak geplaatst kunnen worden.

Opdrachtgever voor de inspecties is Ecorus, die in opdracht van woningcorporatie Lefier momenteel zonnestroominstallaties plaatst op honderden daken van woningen in Stadskanaal. De vraag naar zonnepanelen is groot, en daarom wil Ecorus zo efficiënt mogelijk werken. Het goed voorbereiden van de plaatsing zorgt voor minder tijd op het dak en daarmee minder overlast voor de bewoners. Bovendien kunnen in dezelfde tijd meer woningen van een zonnestroominstallatie worden voorzien.

Meer huurders voorzien van zonnepanelen

Woningcorporatie Lefier voert, mede door de hoge energieprijzen, het aantal daken waarop dit jaar een zonnestroominstallatie gelegd wordt fors op naar drieduizend in het hele werkgebied. “Dat is een flinke uitdaging,” zegt Wiebe Cazemier, gebiedsmanager van Lefier. “Voor ons als woningcorporatie, maar ook voor onze leverancier Ecorus. We kiezen er daarom voor om zoveel mogelijk zonnepanelen te leggen in straten en wijken tegelijk, en natuurlijk het liefst op zoveel mogelijk daken van één rij woningen. Hoewel huurders zelf mogen besluiten of zij kiezen voor zonnepanelen en zo ja hoeveel, blijkt in de praktijk dat de meeste huurders graag een zonnestroominstallatie door ons laten plaatsen.”

Sneller

Voor Ecorus heeft de inspectie met een drone als grote voordeel dat de daken veel sneller en preciezer in kaart gebracht worden. Op basis van vaak verouderde satellietbeelden is het moeilijk om goed vast te stellen hoe groot het dakoppervlak is en of er obstakels aanwezig zijn. De scherpe dronebeelden die Zero Gravity Drone maakt zijn de perfecte basis om het leggen van de panelen voor te bereiden.

Bewoners van woningen waarvan de drone de daken heeft bekeken zijn vooraf geïnformeerd over de inspectievluchten. De gemaakte beelden worden uitsluitend gebruikt om een legplan te maken en zullen niet online verschijnen of aan derden ter beschikking worden gesteld.

www.lefier.nl/over-lefier


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X