Nieuws Corporatie UWOON levert betaalbare nieuwbouw op

Published on mei 4th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie UWOON levert betaalbare nieuwbouw op in Zeebuurt Harderwijk

De Harderwijkse Zeebuurt is 24 betaalbare huurwoningen en blije bewoners rijker. Vandaag kregen de laatste bewoners de sleutel van hun nieuwe woning aan de Burgemeester van Meursstraat 9 t/m 57. Een van hen is Marijn Brandsen: “Dit is prachtig. Een ruime woning, met een mooie keuken en heel duurzaam. Ik ben er heel blij mee.”

De nieuwbouw bestaat uit 12 beneden- en 12 bovenwoningen. De benedenwoningen hebben 1 woonlaag, de bovenwoningen zijn wat groter en hebben 2 woonlagen. De benedenwoningen hebben een eigen achtertuin, de bovenwoningen een dakterras. Op de plek van de nieuwbouw stonden 16 eengezinswoningen. In de oude situatie waren er geen parkeerplekken voor de bewoners, nu wel. De 24 nieuwe woningen zijn verdeeld over twee blokken.

Drie doelen

Voor Marijn Brandsen (34) is het zijn eerste woning. “Ik heb een lichamelijke beperking. Op mezelf gaan wonen duurde daarom wat langer. Ik had een half jaar vrij genomen van mijn werk bij de afdeling communicatie van Meerinzicht om drie doelen te bereiken. Ik wilde een dichtbundel publiceren, mijn rijbewijs halen en op mezelf gaan wonen. Mijn dichtbundel ‘meer dan niks bijzonders’ is in februari uitgekomen. Met mijn rijbewijs ben ik nog bezig. En op mezelf wonen is nu dus ook gelukt. Ik was net een paar weken vrij toen dit op mijn pad kwam. Mooi hè.”

Meer huizen teruggebouwd

Bestuurder Fleur Imming van UWOON: “We hebben dus meer huizen gebouwd dan er stonden. Bewust. Want de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang. Veel Harderwijkers zitten op een betaalbare woning te wachten. Waar dat kan voegen we woningen toe. Hier is dat goed gelukt. Naar dit type woningen is veel vraag. Ze zijn bovendien gasloos en zeer energiezuinig. Deze mensen gaan fijn wonen in een leuke buurt!”

Lage energierekening

Elke woning heeft negen zonnepanelen. Die wekken gemiddeld genoeg stroom op voor de warmtepomp en ventilatie. De energierekening is bij normaal gebruik daardoor laag. Alleen wat de bewoner zelf verbruikt moet dan nog worden afgerekend. Denk aan verlichting, wassen, tv kijken, stofzuigen en koken.

Wijkverbetering

UWOON heeft tussen 2012 en 2021 in de Zeebuurt 160 woningen verbeterd. Op twee plekken werden woningen gesloopt. Aan de Burgemeester van Meursstraat zijn nu dus 24 nieuwe woningen gebouwd. Het sluitstuk van de wijkverbetering vindt volgend jaar plaats aan de Holzstraat. Daar komt een woongebouw met appartementen. Een aantal bewoners zat namens de buurt vanaf het prille begin in de projectgroep Zeebuurt en hadden zo invloed op de plannen.

Oorspronkelijk karakter

De bewoners hadden een duidelijk idee over hoe hun huizen moesten worden gemoderniseerd. Het oorspronkelijke karakter moest worden behouden: de rode dakpannen, de kleine ruitjes, de kleurstelling, de voordeuren. Fleur Imming: “Daar hebben we naar geluisterd. We hebben ‘historiserend’ gerenoveerd. En ook de nieuwbouw past goed bij de stijl van de buurt.”

https://www.uwoon.nl/over-uwoon/meer-informatie/nieuws/nieuwsbericht/betaalbare-nieuwbouw-in-zeebuurt-opgeleverd


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X