Nieuws Corporatie UWOON wijkvernieuwing Tinnegieter

Published on april 4th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie UWOON realiseert wijkvernieuwing Tinnegieter: start sloop luidt laatste fase in

Samen met de bewoners en de toekomstige bewoners stonden woningcorporatie UWOON, gemeente Harderwijk en ontwikkelende bouwer Trebbe stil bij een nieuwe belangrijke mijlpaal in de wijkvernieuwing Tinnegieter in Harderwijk. Bewoner Dick Rikkers startte de sloop van de eerste woning van de 45 nog af te breken woningen.

Dit gebeurde onder toeziend oog van voormalige en toekomstige bewoners, omwonenden, Fleur Imming, directeur-bestuurder UWOON, wethouder Edwin Enklaar en Hein Stooker, directeur bij Trebbe. Met de start van deze sloop wordt de afrondende fase van de omvangrijke wijkvernieuwing ingeluid. Na de sloop begint de bouw van de laatste fase. Deze omvat 62 woningen, bestemd voor de sociale huur en de verkoop.

Leuk, maar ook wel emotioneel

Dick Rikkers vond het een hele eer dat hij de sloopmachine mocht bedienen en de grijparm in zijn voormalige woning mocht zetten. Met een donderend geraas tikte hij het slaapkamerraam aan diggelen. Zijn vrouw keek toe en moest een traantje wegpinken. Dick: ”Ik vind het heel leuk dat ze me gevraagd hebben. Het is toch bijzonder als je je eigen huis mag slopen. We hebben hier 33 jaar hebt gewoond. Maar ook voor mij is het wel emotioneel hoor. Je hebt toch heel wat geschiedenis in dat huis liggen.”

Thuis voelen

Wijkvernieuwing is een proces van de lange adem, stelde Fleur Imming, directeur-bestuurder van UWOON. “Het is al weer 7 jaar geleden dat medewerkers van UWOON met elke bewoner in gesprek gingen over de sloop van hun woning. De bewoners zijn ook betrokken bij de nieuwbouwplannen. Nu gaan we de laatste fase in. Veel bewoners hebben ervoor gekozen terug te willen keren op hun oude plek, maar in een nieuwe en comfortabele woning. Dat snap ik heel goed, want dit is een fijne plek om te wonen. Ik weet zeker dat ze zich hier straks net zo thuis voelen als vroeger.”

Zo snel mogelijk terug

Dat geldt zeker voor Dick Rikkers. “Ik woon nu tijdelijk hier in de Margrietlaan in het nieuwe appartementengebouw. Op de begane grond. Prachtig hoor, want ik wil de wijk niet uit. Het is hier gezellig en iedereen kent elkaar. Maar ik kijk uit naar de dag dat ik terug kan naar mijn oude stekkie, als de nieuwbouw klaar is. Ik wil zo snel mogelijk terug. Een huis met voor- en achtertuin: dat willen we het liefst. En dat krijgen we ook. Daar gaan mijn vrouw en ik samen oud worden.”

Vernieuwing van de wijk

De wijk Tinnegieter ligt pal achter winkelcentrum Tweelingstad. In 2020 werden al vijf woningen gerenoveerd. Vorig jaar september betrokken bewoners een nieuw woongebouw met 16 appartementen aan de Margrietlaan. Aan de Marijkelaan en Margietlaan maken in totaal zestig bestaande huurwoningen plaats voor 78 nieuwe woningen. Het ontwerp van de woningen is van architect Cees de Bruin uit Zwolle.

Veel groen

Bij de herontwikkeling wordt rekening gehouden met het veranderende klimaat. Zo komt er veel groen om ook overvloedig regenwater na hevige regenbuien te kunnen opvangen. Centraal wordt een park aangelegd waar buurtbewoners samen kunnen komen en kinderen kunnen spelen. Hein Stooker, directeur bij Trebbe, kijkt uit naar het vervolg van de herstructurering. “Dit is het startschot voor een periode waarin we samen werken aan de afronding van de wijk. We zijn gedurende de bouwtijd hier weer te gast en zullen ons zo gedragen. Ik kijk ontzettend uit naar de afronding van deze herstructurering. Want dit wordt weer een hele fijne, leefbare wijk, dé basis voor fijn woongeluk.”

 Meer woningen, meer variatie

Wethouder voor Wonen Edwin Enklaar zei blij te zijn met de wijkvernieuwing. “Want het was hier fijn wonen, maar de wijk moest ook echt worden opgeknapt. UWOON is een belangrijke partner voor de gemeente. Mooi om te zien hoe de wijk nu wordt verbeterd. Goed dat er extra woningen komen en er meer variatie in woningen wordt gebouwd. Zo krijgt de wijk meer diversiteit.”

Voor iedereen een plek

In Tinnegieter is een plek voor iedereen. Daarom zijn de 78 woningen verdeeld in een mix van eengezinswoningen, seniorenwoningen, beneden-bovenwoningen en appartementen. Het gaat om 60 huur- en 18 koopwoningen. De koopwoningen zijn verdeeld over negen eengezinswoningen, vier benedenwoningen en vijf bovenwoningen. Binnenkort start de verkoop van de woningen, houd www.uwoontinnegieter.nl in de gaten voor meer informatie. 

Altijd duurzaam en toekomstbestendig

De woningen en appartementen worden comfortabel en energiezuinig, door onder andere zonnepanelen en hoogwaardige isolatie. Voor de verwarming en warm water zorgt een warmtepomp. De sloop van de woningen neemt ongeveer twee maanden in beslag. Dan worden voor de zomervakantie nog de bronnen geboord voor de warmtepompen. De bouw van de nieuwe woningen start naar verwachting na de zomer.

https://www.uwoon.nl/over-uwoon/meer-informatie/nieuws/nieuwsbericht/wijkvernieuwing-tinnegieter-start-sloop-luidt-afrondende-fase-in


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X