Published on september 16th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl
0Corporatie Woonbedrijf renoveert duizenden jaren 60-woningen
Begin 2022 start Woonbedrijf met de renovatie van 7000 tot 8000 naoorlogse eengezinswoningen. Een renovatietraject duurt in de regel lang. Daarom heeft Woonbedrijf besloten deze klus anders aan te pakken dan de ‘doorsnee’ renovatieprojecten. Op 9 september 2021 ondertekende Woonbedrijf een overeenkomst met 4 comakers: Groenen Van Santvoort bouwcombinatie, Caspar de Haan onderhoud & renovatie, BAM Wonen BV en Ballast Nedam Zuid. Zij gaan aan de slag met de renovatie van deze huizen.
Woonbedrijf heeft zo’n 31.000 woningen. Hieronder vallen 12.000 eengezinswoningen gebouwd in de jaren 60/70. Die staan in Eindhoven (zoals: Jagershoef en de Generalenbuurt) maar ook in Geldrop (Joris van Spilbergenstraat). Een deel van die woningen is al aangepakt, maar de komende jaren volgen er nog 7000 tot 8000.
4 comakers
Een renovatie ging tot nu toe over tientallen tot honderden woningen in één buurt. Daarvoor werd een aanbesteding gehouden en één aannemer voerde dan de renovatie uit. Het waren dus steeds losse projecten. Maar van de jaren 60-woningen moeten er zo’n 7000 tot 8000 gerenoveerd worden. Een enorme en langdurige klus! “Normaal gesproken renoveren we 450 woningen per jaar”, zegt manager Vastgoedbeheer Stan van den Thillart. “Kun je nagaan hoe lang dit zou gaan duren. Daarom besloten we hiervoor meerdere aannemers, ‘comakers’, te zoeken. Die gaan tegelijk aan de slag met deze huizen. Op deze manier kunnen we veel meer woningen per jaar renoveren.”
Vrij in oplossing
Er zijn verschillende aannemers benaderd en gevraagd om slimme en betaalbare oplossingen te bedenken om de huizen zo energiezuinig en comfortabel te maken. Dit met zo min mogelijk overlast voor de bewoner. Stan van den Thillart: “We stellen wel eisen en voorwaarden. Denk aan een hoge tevredenheid onder bewoners, duurzaamheidseisen en de kosten. Maar we laten de aannemers vrij in de oplossing om tot het resultaat te komen. Zij zijn degenen met ervaring. En we zetten hun kennis en kunde graag in.”
Duurzaamheid
De renovatie is ook een enorme stap in het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen. Deze eengezinswoningen hebben nu nog een laag energielabel. Door de renovatie gaat het energielabel met 3 tot 4 stappen omhoog. Als Woonbedrijf elk jaar 600 huizen renoveert, zijn dat 2400 labelstappen. Deze renovatie levert dus een enorme bijdrage in de verduurzaming.
Start van de samenwerking
Uiteindelijk koos Woonbedrijf 4 aannemers. Zij kwamen als besten naar voren op technisch en sociaal vlak. Hun oplossingen en aanpak passen het beste bij de opdracht. Op 9 september tekende Ballast Nedam Zuid het contract bij bewoonster Mevrouw Verberne in Geldrop: “Ik ben blij dat mijn huis gerenoveerd wordt, ook al vind ik het heel spannend of alles goed zal gaan. Ik kijk al uit naar mijn nieuwe badkamer. Die is ook echt aan vervanging toe.” De contracten met de andere comakers werden bij Woonbedrijf getekend.
Leren en verbeteren voor onze bewoners
Ook heel belangrijk is het continu leren, verbeteren en doorontwikkelen. De werkzaamheden worden in groepen van 75 woningen uitgevoerd. Na elke groep bespreken de comakers met Woonbedrijf samen hoe het is gegaan. Wat is er opgevallen? Hoe kunnen we het de volgende keer nog duurzamer, klantvriendelijker en tegen lagere kosten doen? De 4 comakers leren hierdoor ook van elkaar. Het kan best zijn dat ze werkwijzen van elkaar overnemen. Ingrid de Boer, algemeen directeur/bestuurder van Woonbedrijf is blij met deze vernieuwende aanpak: “Fijn en ongestoord wonen staat op nummer één. Juist in een renovatietraject staat dat onder druk. Samen zorgen we ervoor dat er goede afspraken worden gemaakt met elke bewoner. Voor, tijdens en na de renovatiewerkzaamheden.”
Start in 2022
Dit najaar horen bewoners wat de renovatie voor hen betekent. De renovatie wordt uitgevoerd als minstens 70% van de bewoners het plan goedkeurt. De aannemers gaan dan elk in hun ‘eigen’ buurt huizen isoleren en het dak en de gevels aanpakken. Ook vernieuwen ze de douche, keuken en/of het toilet waar dat nodig is en als de bewoner dat wil. De aannemers begeleiden ook de bewoners in het hele proces en zijn het aanspreekpunt. Begin 2022 start Woonbedrijf met de eerste huizen.