Eerste houten Aer-woningen Dura Vermeer naar Lelystad
In de Zeeënbuurt aan de Sont in Lelystad is deze maand het startsein gegeven voor de bouw van de eerste acht Aer-woningen in Nederland. Centrada bundelt hier de krachten met Dura Vermeer om duurzaam én toekomstgericht in hout te bouwen.
Het bijzondere moment werd gevierd met de plaatsing van een houten minibieb voor de hele buurt, geplant in de aarde. Het kastje met boeken en bloemzaadjes staat symbool voor de groei van de houten woningen én de groei van kennis over houtbouw en duurzaamheid in de wijk.
Bouwen in hout
Het circulaire, houten, volledig geprefabriceerde woningconcept is door Dura Vermeer ontwikkeld. Aer is het eerste woningconcept dat voortkomt uit de ‘Virtual Factory’ van Dura Vermeer – een innovatieve manier om toekomstbestendige woningen digitaal en industrieel te produceren. Aer heeft volgens het onderzoek Woningconcepten en hun prestaties van Alba Concepts de laagste CO₂-uitstoot per vierkante meter van alle onderzochte concepten.
Stappen
Ronald Gouwerok, manager Vastgoed Centrada: “Met dit project zetten we weer stappen op het gebied van houtbouw en het gebruik van circulaire materialen. Daarmee nemen we onze verantwoordelijkheid om zuiniger met materialen om te gaan. We experimenteren ook met een andere plattegrond waardoor we efficiënter met ruimte omgaan. Daarnaast is het in het kader van de woning- en klimaatcrisis voor ons een logische keuze om te investeren in duurzame bouw. Houtbouw is namelijk sneller en milieuvriendelijker dan traditionele bouw.”
Bouwen wat nodig is
De acht woningen ‘groeien’ midden in een bestaande wijk. Er is bewust gekozen voor een houten woningconcept dat meer doet met minder. Geen overdaad aan materiaal, geen loze ruimte, maar wél comfort, gezonde materialen en aandacht voor het klimaat. “We bouwen wat nodig is. Niet meer, niet minder, maar wel beter,” aldus John Haverkort, directeur Dura Vermeer Bouw Hengelo. “Aer is ontwikkeld vanuit ons maatschappelijk kompas Het Goede Doen: zo min mogelijk belasting voor de aarde, zo veel mogelijk waarde voor mensen.”
Kennisplek
Bij de toekomstige bouwlocatie is een minibieb geplaatst in de vorm van een houten huisje, gevuld met boeken over onderwerpen als duurzaamheid, houtbouw en tuinieren. Ook liggen er bloemzaadjes klaar voor buurtbewoners om mee te nemen en zelf in hun tuin een plekje te geven. Zo groeit hier niet alleen een nieuw thuis, maar ook bewustwording rondom de herkomst van dit project en duurzaamheid.