Published on juli 17th, 2022 | by info@corporatiebouw.nl
0‘Inclusief Wonen’ in Arnhem
Levensloopbestendige woningen stimuleren ontmoeting en bevorderen de doorstroming.
Er is een gapend gat in het woonaanbod tussen zelfstandige woningen en verpleeghuizen. Senioren die graag in dezelfde buurt blijven wonen maar dit niet langer in het eigen huis kunnen of willen, kunnen hierdoor geen kant op. Dit kan zo niet langer, besloten architectenbureau Oostwest en aannemer Van Wijnen, waarop zij het concept Inclusief Wonen ontwikkelden. Enkele jaren later staat er in Arnhem het veelgeprezen wooncomplex Elderburen: levensloopbestendige woningen die op unieke wijze ontmoeting stimuleren en de doorstroming bevorderen.
Het team achter Elderburen bestaat uit Van Wijnen, Oostwest architecten, woningcorporatie Portaal, zorgorganisatie Siza, gemeente Arnhem en de wijkraad en wijkteams. Samen realiseerden zij 69 levensloopbestendige, betaalbare en duurzame appartementen, voornamelijk gericht op senioren uit de Arnhemse wijk Elderveld en met als doel de doorstroming te bevorderen. Door middel van een speciaal voor dit project aangewezen community builder worden activiteiten en ontmoetingen binnen het complex en in de wijk gestimuleerd.
Elderburen oogt als een typisch wooncomplex waar je zomaar studenten of jonge gezinnen kunt aantreffen. Kijk je verder, dan zie je het zorgvuldige denkwerk dat achter de architectonische keuzes schuilgaat. Dit alles om een gevoel van geborgenheid en ontmoeting op te wekken, maar ook privacy. “De balkons zijn schuin onder elkaar geplaatst”, vertelt projectarchitect Twan Verheijen van Oostwest. “Zo kun je omhoog of naar beneden kijken om een praatje met je buren te maken, maar je kunt ook onder het balkon zitten als je daar even geen zin in hebt.” Dezelfde interactie wordt gestimuleerd met de slim geplaatste galerijen op de bovenste verdiepingen. Elke galerij heeft uitzicht op een andere, zodat buren een praatje kunnen maken en zich veilig voelen door de aanwezigheid van anderen. Verder is de gemeenschappelijke en openbaar toegankelijke tuin als binnenplaats gerealiseerd. Het bouwvolume omarmt deze tuin in een u-vorm, met een klein waterlichaam als vierde ‘muur’. Het geluid van de nabijgelegen Burgemeester Matsersingel wordt in deze tuin geblokkeerd door één haak van de bouwdelen vier lagen hoog te maken, waardoor het in de hof fijn vertoeven is.
Initiatieven stimuleren
Onderdeel van het sociale concept is een community builder. Deze persoon wordt betaald vanuit het project om initiatieven tussen bewoners te stimuleren, met als doel dit organisatorische proces na een jaar of twee over te dragen aan de bewoners. “De community builder probeert bijvoorbeeld de woningvereniging intern op gang te helpen en zoekt contact met Produs Praktijkonderwijs, het Leger des Heils en andere ondernemers in de buurt”, zegt Arjen Haaima, partner bij Oostwest. “Daar zijn interessante verbindingen mee te maken. In Produs zit bijvoorbeeld een groenopleiding en keuken. Het is superinteressant om te kijken of leerlingen daarin iets voor de ouderen kunnen doen en andersom.”
Verbindingen maken
Wat Haaima betreft gaat dit nog een paar stappen verder. Portaal is als corporatie nu verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand, maar mogelijk kunnen de bewoners hierbij betrokken worden. “Kijk altijd naar wat mensen te bieden hebben”, zegt hij. “Misschien hoef je geen technische man van Portaal te sturen om een lampje in te draaien, maar kan een bewoner een reparatiewinkeltje starten. Er wordt hier nog nader onderzoek naar gedaan, maar nu al zien wij dat er verbindingen worden gemaakt met de wijkmanager om te zorgen dat het gebouw verbonden blijft met de wijk. Ik hoop dat het complex zich op die manier in de wijk gaat vertakken.”