Nieuws

Published on juni 16th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Lefier start met herstel balkons Paddepoel

Bij een aantal portieketagewoningen aan de Orionlaan en omgeving in Groningen is betonschade aan de balkons. Deze is ontstaan door inwerking van vocht. Lefier start met de reparatie van balkons vanaf eind juni. De woningen aan de Orionlaan 8-66 zijn als eerste aan de beurt.

Start herstelwerkzaamheden

Het probleem bleek ingewikkelder dan gedacht. Daarom heeft de oplossing enige tijd op zich laten wachten. Inmiddels is duidelijk wat er nodig is om de balkons te herstellen en kunnen de werkzaamheden beginnen. Vanaf 26 juni worden steigers opgebouwd bij het eerste blok en vanaf 3 juli starten de herstelwerkzaamheden. Dat is iets later dan gehoopt. Het was de bedoeling om in het voorjaar al te beginnen, maar dat bleek door een tekort aan personeel bij de aannemers die de klus uitvoeren niet haalbaar.

Herstel kan per balkon verschillen

Niet alle balkons hebben dezelfde problemen en het herstel kan dan ook per balkon verschillen. Om te bepalen welke aanpak nodig is, is bij elk balkon een monster genomen. Als het beton én de wapening beschadigd zijn, wordt het gehele balkon verwijderd en vervangen. Balkons waar geen betonschade is maar mogelijk wel schade aan de wapening, krijgen extra versteviging. Is er geen schade aan de wapening, dan is versteviging niet nodig. Wel wordt eventuele betonschade hersteld. Ook krijgen alle balkons een nieuwe coating, om inwerking van vocht in de toekomst te voorkomen.

Planning

De 8 blokken portieketagewoningen worden een voor een aangepakt. De werkzaamheden zullen per blok ca. 9 weken in beslag nemen. De woningen aan de Orionlaan 8-66 zijn als eerste aan de beurt. Eind 2024 zijn alle balkons hersteld. “De balkons van ruim 200 woningen herstellen kost tijd.”, licht Pieter Witzenburg, directeur vastgoed, toe. “We beseffen dat het voor bewoners al erg lang heeft geduurd. We zouden het liefst alles tegelijk aanpakken, maar qua personeel, materiaal en logistiek gaat dat niet. Daarom voeren we de werkzaamheden per blok uit.” Voordat de werkzaamheden bij hun blok starten, krijgen bewoners informatie hierover.

Overlast

Tijdens de werkzaamheden kunnen bewoners geen gebruik maken van het balkon. Om de overlast toch enigszins te beperken wordt er niet aan beide balkons tegelijk gewerkt, het balkon aan de andere kant van de flat blijft toegankelijk. De werkzaamheden starten vijf weken vóór de bouwvak, maar worden tijdens de bouwvak onderbroken. Bewoners van de betreffende woningen hebben daardoor helaas langer overlast. Maar na de bouwvak starten zou betekenen dat de gehele planning opschuift en de andere huurders nog langer moeten wachten. Lefier kiest ervoor om nu zo snel mogelijk te beginnen.

Werkzaamheden portieken

Naast herstel van de balkons knapt Lefier ook de ingangen van de portieken op. Er komen onder andere nieuwe voordeuren en er wordt schilderwerk uitgevoerd. Hier wordt al sinds mei aan gewerkt.

www.lefier.nl


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X