Nieuws Lefier vernieuwde op grote schaal studentenflats

Published on mei 14th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Lefier pakt opnieuw studentenflat aan

De noordelijke corporatie Lefier vernieuwde de afgelopen tijd op grote schaal studentenflats in de Groningse wijk Selwerd. Nu gebeurt datzelfde met een studentenflat aan de Van Heemskerckstraat.

De flat werd gebouwd in de jaren zestig en is nu flink verouderd. Studenten delen er keuken en sanitair met 13 medebewoners. En de kamers zijn met gemiddeld 15m2 niet al te groot. De student van nu wil meer kwaliteit. Daarom wordt de flat ingrijpend vernieuwd. Als het klaar is staat er een moderne flat met lage energielasten, waar 263 studenten een thuis vinden.

Semi-zelfstandig

Dat betekent dat iedere kamer een eigen badkamer met toilet krijgt. De keuken en woonkamer worden nog gedeeld met 6 medebewoners.

“We vinden het belangrijk dat woonruimte voor studenten betaalbaar blijft”, zegt Pieter Witzenburg, directeur vastgoed bij Lefier. ”En we zien dat veel studenten gemeenschappelijke ruimtes gezellig vinden. Daarom dus semi-zelfstandige kamers en geen studio’s.”

Voor de kamers is huurtoeslag mogelijk. De flat krijgt een andere indeling en daardoor komen er 34 kamers bij. Zo komen er extra studentenkamers voor de stad bij.

Lees ook: in 2022 was al bijna de helft van de studentenpanden van Lefier in Groningen klaar voor een duurzame toekomst.

Duurzame flat

Een paar jaar geleden vernieuwde Lefier de drie studentenflats in Selwerd. Nu wordt de Van Heemskerckflat op dezelfde manier aangepakt. Dat gebeurt weer samen met bouwbedrijf Van Wijnen.

“We maken er een duurzame studentenflat van”, zegt Balster Topper, directeur Van Wijnen Groningen. “De betonnen binnenmuren blijven staan. Daar komt een mooie, nieuwe buitenkant omheen.”

De flat wordt goed geïsoleerd. Er komt een energiezuinige installatie met een warmtepomp. Daarmee kunnen de kamers in 2030 van het gas af. Nieuw is dat de zonnepanelen in de gevel worden geplaatst.

Wat verandert?

De nieuwe kamers worden gemiddeld 19 m2. Daarvoor wordt de flat aan zowel de voor- als de achterzijde een stuk uitgebouwd. Elke kamer krijgt een eigen badkamer met toilet. Bij de keuken komt een volledig ingerichte woonkamer, zodat bewoners een plek hebben om elkaar te ontmoeten.

Op de begane grond komen gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een wasserette en gemeenschappelijke ruimtes voor studeren en recreëren. Het terrein rond de flat wordt groener en biedt plekken waar studenten buiten kunnen zitten. Het werk duurt ongeveer een jaar. In de zomer van 2025 is de flat klaar.

https://www.lefier.nl/projecten/ingrijpende-vernieuwing-studentenflat-van-heemskerckstraat


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X