Published on januari 11th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl
0Voorbereid op alternatieven voor aardgas
Simon Verduijn van Stroomversnelling ziet de corporatiewoningen van de toekomst vooral als woning die ‘aardgasbrij-ready’ is.
Bij ‘de corporatiewoning van de toekomst’ denken sommige lezers wellicht terug aan het Huis van de Toekomst, van futuroloog Chriet Titulaer. Stroomversnelling ziet de corporatiewoning van de toekomst vooral als een woning die ‘aardgasvrij-ready’ is. Simon Verduijn (Stroomversnelling) legt de link met isolatie, duurzame installaties en een betaalbare energierekening.
“We zijn ons allemaal aan het voorbereiden op een aardgasvrije toekomst. Dat kun je natuurlijk ‘smart’ doen door bijvoorbeeld je wasmachine alleen te laten draaien als de stroom relatief goedkoop is, maar laten we eerlijk zijn: als je naar aardgas kijkt zijn ruimteverwarming en warm water de grootste posten op de huidige energierekening. Wat je eigenlijk wil, is dat je portefeuille in algemene zin is voorbereid op een toekomst zonder aardgas, én dat de woonlasten, inclusief de energielasten, blijvend betaalbaar zijn voor de bewoners.”
Voorbereid op alle scenario’s
“Het grote probleem is dat we lang niet altijd weten wat het alternatief wordt voor aardgas. We laten ons gek maken door partijen die roepen: het wordt waterstof, nee, warmtenetten! Maar we weten het gewoon nog niet. Daarom is het wél zo prettig als je woningvoorraad is voorbereid op alle mogelijke scenario’s. Met andere woorden: je zorgt ervoor dat je met behulp van bouwkundige verbeteringen, zoals isolatie en ventilatie, op een zodanig kwaliteitsniveau zit, dat je al die vervangende warmtetechnieken kunt accommoderen. Oftewel: je zorgt ervoor dat je je woningen met Lage Temperatuur (45°C en lager) kunt verwarmen. Dat wil niet zeggen dat woningen dan ongeschikt zijn voor een Midden-Temperatuur-oplossing (45°C tot 70°C). Je gebruikt er dan gewoon wat minder van, waardoor de energierekening van je bewoners daalt.”
Balanceer-act
“De vraag is: hoe moet je dat aanpakken, en is het überhaupt haalbaar? Om een betaalbare, comfortabele en gezonde woning te realiseren moet je sowieso een balanceer-act uitvoeren. Je zoekt primair een balans tussen isoleren, warmte opwekken en warmte afgeven. Dus je kijkt naar het isolatieniveau, het type afgiftesysteem en de totale hoeveelheid warmte die je nodig hebt op de koudste dag van het jaar, gezien je isolatieniveau.”
“Een praktisch probleem waar je dan tegenaan loopt is de opdeling van de bouwkolom in het bouwkundige en het installatietechnische deel. Daardoor is er vaak niemand vanaf het begin verantwoordelijk voor het optimaliseren van deze balanceer-act. Daar komt bij dat tegenwoordig de keuze voor een bepaald type warmtepomp of afgiftesysteem veel nauwkeuriger moet worden afgestemd op de bouwkundige kwaliteit van de woning, dan in het verleden het geval was. De overgedimensioneerde cv-ketel voldeed altijd. In de praktijk zal het er vaak op neer komen dat je meer aan isolatie doet, waardoor je op alle warmtebronnen bent voorbereid.”
“Wat ik vooral wil meegeven is het volgende: iedereen die werkt aan woningen, of je nou portefeuille-manager bent, projectleider, of je doet onderhoud en beheer: iedereen zou moeten denken vanuit deze balanceer-act. En vanuit dit plaatje met elkaar moeten communiceren. Want dit is hoe de woning van de toekomst werkt.”
In mei 2022 heeft Stroomversnelling samen met andere organisaties de brochure ‘Strategische keuzes maken in duurzame installaties’ gepubliceerd. Deze helpt te bepalen welke duurzame installaties het meest geschikt zijn voor veel voorkomende woningtypen. De balanceer-act die Simon Verduijn hierboven beschrijft wordt in deze publicatie nader toegelicht. Download via http://duurzameinstallatieskiezen.nl