Published on september 21st, 2021 | by info@corporatiebouw.nl
0De Dag van de Circulariteit
Ga 23 september aanstaande samen creatief aan de slag op deze Dag van de Circulariteit, georganiseerd door Renda.
Het is bij uitstek het thema om buiten de gebaande paden te denken. Een wereld zonder afval, een keuken zonder stekkers… zonder creativiteit komen we er niet. En je eigen creativiteit heeft soms een slinger nodig. Je moet jezelf blijven inspireren! Daarom organiseert Renda, kennisnetwerk voor professionals in de sociale woningbouw, op 23 september de Dag van de Circulariteit. Hier komen deelnemers en sprekers die allemaal met creatieve, circulaire ideeën bezig zijn. Wil jij klaar zijn voor een circulaire toekomst? Dan kun je deze dag eigenlijk niet missen.
Circulariteit is een beladen begrip geworden, het is zo breed en zwaar. Maar laten we ons vooral blijven realiseren dat het heel leuk is! Het is namelijk een code die nog gekraakt moet worden. Het gaat wat ver om het te omschrijven als een real life escaperoom, maar een mysterie is het wel. We weten waar we naartoe willen, maar hoe we er komen? Die puzzel moeten we samen leggen. Puzzel jij op 23 september met ons mee? Na aanmelding krijg je als bonus inspirerende en inhoudelijke video’s toegestuurd over hoe je circulariteit kunt meten en hoe de circulaire toekomst eruitziet. Ook de verschillende deelsessies zoals hieronder omschreven komen voorbij.
De Dag van de Circulariteit vindt plaats in Circl in Amsterdam. Dit gebouw is energiezuinig en demontabel ontworpen, om zo min mogelijk impact op de planeet te hebben. Het is een plek om te leren, te inspireren, maar vooral om te verbinden. En dat gaan we dan ook doen rondom het thema circulariteit.
De urgentie voor een circulaire economie is inmiddels wel duidelijk. Het komt nu aan op actiebereidheid! Hoe gaan we het ook écht doen? En wie moet de aanjager zijn om concreet met circulariteit aan de slag te gaan? De corporatie, de aannemer of de leverancier? Hierover gaan we samen in gesprek. Vervolgens heb je de mogelijkheid om twee deelsessies bij te wonen en je verder te verdiepen in het thema circulariteit.* Op basis van input vanuit het netwerk hebben we de volgende sessies uitgewerkt:
Circulariteit: een gezamenlijk doel, maar allemaal een ander perspectief – Van der Meijs
Kleine stappen, en durven te benoemen wat er niet goed gaat. En je realiseren dat iedereen zijn eigen werkelijkheid heeft, ook en júist rondom circulariteit. Luc Reusken, Manager Duurzaamheid bij Van der Meijs, neemt ons mee in de verschillende perspectieven rondom circulariteit. “Ja, we zijn het er allemaal over eens: circulariteit móet. Maar de verkokering zit ons in de weg.”
Hoe zorgen we ervoor dat er meer houtbouw toegepast wordt in corporatieprojecten? – Lente
Houtbouw mainstream maken: dat is wat acht Brabantse woningcorporaties nastreven. Zij zijn verenigd in het samenwerkingsverband Lente, samen goed voor meer dan 100.000 sociale huurwoningen. De aangesloten corporaties werken samen, dagen uit en verbinden op het gebied van verschillende thema’s, waaronder duurzaamheid en circulariteit. Momenteel doorlopen ze samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een speciaal reisprogramma ‘Houtbouw’, waarbij ze collectief leren van individuele projecten. Deze kennisdeling willen ze verder doortrekken binnen de sector: hoe zorgen we er met zijn allen voor dat houtbouw meer wordt toegepast?
Mining Concrete – New Horizon
Maak kennis met de toekomst van beton: Urban Mining Concrete. Met circulair beton zorgen we voor 63 procent minder CO2 ten opzichte van lineair beton. New Horizon neemt je mee door het productieproces. Van het oogsten van betonnen delen tot het eindproduct.
Circulaire, biobased sociale huurwoning – Optimus
Klein beginnen, en dan met steeds meer aanhakende partijen momentum creëren. Vanuit die gedachte startte NBArchitecten met Optimus, een circulaire, biobased sociale huurwoning. Zonder beton, baksteen, staal en glaswol. Maar bijvoorbeeld wél met vlas, en een bijbehorend nieuw toekomstperspectief voor boeren. Optimus is ontwikkeld samen met timmerfabriek Frank van Roij en vier corporaties: Bazalt Wonen, Compaen, KleurrijkWonen en Thuis. “Als je denkt vanuit ons standaardidee van een woning, zijn de vooraf benoemde circulaire ambities vaak de eerste die sneuvelen. Optimus is wel hetzelfde gerecht, maar dan met totaal andere ingrediënten.”
Slim verduurzamen – Ballast Nedam Zuid
In 2025 wil de gemeente Eindhoven een 100 procent duurzame organisatie zijn zonder uitstoot. Daarom is het beheer en onderhoud van haar gebouwen op een bijzondere manier aanbesteed: geen in beton gegoten contract, maar een samenwerking met de focus op het uiteindelijke doel. Er wordt ingezet op het verduurzamen van gemeentegebouwen rondom het Stadhuisplein, zoals het stadhuis en de stadhuistoren, op een slimme duurzame manier zodat het geen extra geld kost en bijdraagt aan de leefbaarheid van het stadshart. Duurzaamheid gaat daarin verder dan energieneutrale gebouwen of CO2-vermindering. De principes van The Natural Step worden hierbij als leidraad gebruikt. Jack Koch van Ballast Nedam Zuid vertelt je graag meer over dit bijzondere project.
Circulair bouwen samen met bewoners – Zayaz
Boschgaard is hét pioniersproject op het gebied van duurzaam bouwen en zelfwerkzaamheid in Den Bosch. Woongroep Boschgaard werkt hierbij samen met Zayaz. Binnen het project wordt voormalig buurthuis De Patio circulair getransformeerd naar negentien sociale huurwoningen en een buurtcentrum. Hierbij staan de bewoners zelf aan het stuur. In deze sessie nemen we je graag mee in de laatste ontwikkelingen in dit bijzondere project dat binnenkort wordt uitgevoerd.
*Je krijgt voorafgaand aan dit evenement inhoudelijke video’s toegestuurd over alle deelonderwerpen.
Dag van de Circulariteit
Wanneer: 23 september, 14:00u tot 18:00u
Waar: Circl Amsterdam
Kosten: € 295 voor Renda-leden met een compleet lidmaatschap / € 445 voor niet-leden.
Aanmelden: www.renda.nl/dvdc-cb