Published on september 22nd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl
0Renson C+ ventilatiesysteem in sociale koopwoningen
In deze nieuwbouwverkaveling in Breendonk (België) was 1 perceel bestemd voor sociale woningbouw. Daarbij koos men onder andere voor het C+ ventilatiesysteem van Renson om er 4 moderne koopwoningen op te trekken die 5 jaar voor zijn op hun tijd op het vlak van de eisen in de sociale woningbouw.
De slimme Healthbox 3.0 zorgt er – in combinatie met de Invisivent raamverluchtingen van Renson – volautomatisch voor de best mogelijke binnenlucht op maat van de bewoners.
“In deze nieuwbouwwijk lag nog 1 perceel open dat bestemd was voor sociale woningbouw,” blikt architect Bruno Callaert op dit project terug. “En daarvoor kreeg ik destijds de vraag om niet 1 gebouw, maar wel 4 koopwoningen op te bouwen.” “Op die manier streven we ook een gezonde sociale mix na,” vult Bart Smets van opdrachtgever en sociale huisvestingsmaatschappij Woonveer Klein-Brabant aan, “en zo proberen we tegelijk het oubollige beeld van sociaal wonen weg te werken.”
Bruno Callaert: “Bij de opdracht in 2016 hebben wij ons de vraag gesteld of we niet ineens aan de eisen van 2021-2022 konden proberen voldoen. Vandaar het idee om dit als een soort proefproject op te vatten. Het resultaat is dat we hier 4 woningen konden opleveren die 5 jaar voor zijn op hun tijd op het vlak van de eisen in de sociale woningbouw.”
Volgens Bart Smets is energiezuinigheid daarbij uiteraard van groot belang, maar een gezond binnenklimaat is minstens even essentieel om vocht- en gezondheidsproblemen door ongezonde binnenlucht voor te zijn. En dus ging men op zoek naar het meest geschikte ventilatiesysteem voor het beste van die twee werelden. Dat de bewoner zelf daar geen omkijken naar heeft, is volgens hem mooi meegenomen zijn: “Het moet gewoon werkbaar zijn voor de bewoners.” Net daar ziet Bruno Callaert een groot voordeel in de Healthbox 3.0 van Renson die als centrale ventilatie-unit in elk van deze 4 woningen waakt over de binnenluchtkwaliteit. “Die is namelijk zelfregelend en vraagt qua bediening nauwelijks iets van de gebruiker. Alles gebeurt automatisch en dat is mooi meegenomen, want mensen slagen er vaak amper in om een digitale camera of thermostaat te bedienen, laat staan een ventilatiesysteem. Met de smartphone is intussen iedereen wel vertrouwd en net daarom is de bediening via een app ideaal.”
Voor de keuze van het ventilatiesysteem zette Bruno Callaert trouwens alle alternatieven op een rijtje. Met de budgettaire middelen die via de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor dit project voor handen waren, bleek de combinatie van de technieken zoals ze hier geïnstalleerd werden de beste keuze. Warmtepompen komen hier niet aan te pas, wel een klassieke gascondensatieketel, een C+ ventilatiesysteem (met toevoer van verse buitenlucht via Invisivent raamroosters en afvoer via de centrale Healthbox 3.0 ventilatie-unit van Renson) en fotovoltaïsche panelen. De Healthbox 3.0 met ook afvoer van vervuilde lucht in de slaapkamers (Smartzone-principe) woog dankzij z’n reductiefactor 0,43 zwaar door in de prijs-economische afweging die de uiteindelijke keuze voor de technieken bepaalde. Onder andere dankzij de slimme, vraaggestuurde Healthbox 3.0 blijft het E-peil hier trouwens een heel pak onder de geschatte waarde. “Uiteindelijk halen we hiermee geen E30, maar stranden de twee halfopen woningen zelfs op E7 en E5 en de twee rijwoningen daartussen E2 en E3,” besluit Bruno Callaert trots.
Bron: https://www.woningcorporaties.nl/nieuws/renson-c-ventilatiesysteem-in-sociale-koopwoningen