Nieuws

Published on februari 7th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie de Alliantie rondt transformatie Hogekwartier af

Hogekwartier is na een periode van ruim 15 jaar getransformeerd tot een levendige, nieuwe stadswijk met een mix van comfortabele, duurzame koop- en huurwoningen. Het is een stedelijke woonwijk met kwalitatief hoogwaardig openbaar groen geworden, met variatie in bebouwing en een glooiend karakter.

Al vanaf 2006 zijn de Alliantie en gemeente Amersfoort bezig om het gebied aan te pakken. Eind november 2022 is de laatste woning in Hogekwartier opgeleverd. De realisatie van deze grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling in Amersfoort is hiermee afgerond.

En nu was het moment daar dat we met trots kijken naar dat wat is gerealiseerd. De betrokkenheid van de bewoners en omwonenden is vanaf het begin groots geweest. En was van wezenlijk belang voor het welslagen van het realiseren van een nieuwe, schone en veilige stadswijk. Daarom wilden de Alliantie en gemeente Amersfoort de afronding van Hogekwartier een feestelijk tintje geven. Samen met de mensen die hier alle jaren met passie en professionaliteit aan hebben bijgedragen en vanzelfsprekend met de bewoners en omwonenden die mede deze nieuwe stadswijk tot hun thuis maken. Burgemeester Bolsius vatte het goed samen tijdens de bijeenkomst, voorafgaand aan de wintermarkt: ‘Bij een dusdanig grootschalige stedelijke vernieuwing is een lange adem van groot belang. Een lange adem om alle belangen te dienen en het eindresultaat voor ogen te houden. En nu staan we dan hier met een trots gevoel, midden in een nieuwe stadswijk waar de bewoners zich thuisvoelen en genieten van zowel hun woning als van de leefomgeving.’

Op 1 februari om 16.00 uur waren alle bewoners, omwonenden en projectbetrokkenen uitgenodigd op het plein voor Sportcomplex Amerena. Om 17.00 uur verrichtten burgemeester Lucas Bolsius, wethouder Rutger Dijksterhuis, Alliantie-directie Jan van Barneveld en Joan van der Burgt samen met twee kinderen uit de wijk de officiële openingshandeling. Ze legden een grote puzzel met hierop een afbeelding van Hogekwartier. Hierna kon men genieten op de wintermarkt van een hapje en een drankje, was er tijd elkaar te ontmoeten en samen herinneringen op te halen en konden kinderen deelnemen aan leuke activiteiten, zoals schminken of een fotobooth. Een ijsbaan maakte het buurtfeest compleet.

Hogekwartier

Hogekwartier is een grootschalige binnenstedelijke gebiedsontwikkeling aan de entree van Amersfoort vanaf de A28. De locatie was deels bebouwd en deze bestaande bebouwing is gesloopt. Het is de nieuwe stadswijk van Amersfoort waar je kunt wonen, ontmoeten, ontspannen en sporten. De planvorming voor deze nieuwe stadswijk startte in 2006. Nadat in 2015 is gestart met de daadwerkelijke realisatie, is deze nieuwe stadswijk uitgegroeid uit tot een stoere, levendige en eigenzinnige wijk met als blikvangers het nieuwe sportcomplex Amerena en de hoge woontorens aan het Valleikanaal. De rest van de wijk wordt gekenmerkt door de afwisselende en moderne stedelijke architectuur van de woningen.

Ruimte is het sleutelwoord van deze nieuwe stadswijk. Want als je hier woont, heb je de ruimte om te genieten van de rust in het vernieuwde park bij het waterwingebied en de groene zones langs het Valleikanaal. Maar ook de ruimte om binnen tien minuten in de binnenstad een lekkere cappuccino te drinken, om met vrienden en buren samen te sporten in sportcomplex Amerena of het landschap rondom Amersfoort te verkennen.

De wijk is zo ontworpen dat het doorgaande autoverkeer zo veel mogelijk aan het zicht wordt onttrokken. De Hogeweg is deels verdiept en de beide zijden van de stadswijk zijn verbonden via een brede ongelijkvloerse kruising over de weg. Dit wordt buurtas ‘de Verbinding’ genoemd omdat het de wijken Liendert en Schuilenburg fysiek met elkaar verbindt. Nu Hogekwartier is afgerond, zijn nu ook de hoofdfietsroutes (die bijna 5 jaar afgesloten zijn geweest) heropend.

In Hogekwartier zijn 820 nieuwe woningen gerealiseerd. De nieuwe stadswijk biedt ruimte aan 500 huurwoningen (waarvan 309 sociale huurwoningen) en 320 koopwoningen. Daarnaast is er circa 900 m2 bedrijfsruimte gerealiseerd en het topsportcomplex Amerena. 

Film

Van de hele bouw is een unieke timelapse gemaakt: tien jaar bouw samengevat in zes minuten.
In totaal zijn er bijna 600.000 foto’s genomen, goed voor 1 Terabyte aan materiaal. Alle foto’s zijn geschoten met 18 Mpx spiegelreflexcamera’s. Er is vanaf 9 posities geschoten (niet alles is opgenomen in de timelapse). De muziek is speciaal gecomponeerd voor deze film, op basis van ‘In Holland staat een Huis’. Dit is de link naar de film: https://youtu.be/Oz5kl7HtkLU

Amersfoort Vernieuwt

Hogekwartier maakt onderdeel uit van het programma Amersfoort Vernieuwt. Met Amersfoort Vernieuwt werken de gemeente Amersfoort, woningcorporaties de Alliantie en Portaal aan betere buurten met goede woningen. Door Hogekwartier is een belangrijke impuls gegeven aan de leefbaarheid in Liendert en Schuilenburg. De wijken hebben door de nieuwbouw die er is gerealiseerd een gevarieerder woningaanbod gekregen. (http://www.amersfoortvernieuwt.nl/wijken/hogekwartier/)

www.de-alliantie.nl

Foto: Afronding Hogekwartier (Fotograaf: Petra van Schaik)

Tags: , , , , ,


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X