Close-Ups

Published on april 30th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Een 54 mm dikke deur: klein verschil, groot resultaat

Uit de Energiemonitor 2021 blijkt dat 50 procent van de corporatiewoningen in Nederland valt in labelklasse B. Dit is een uitstekend resultaat. Maar het betekent ook dat de andere 50 procent de komende jaren nog moet worden aangepakt. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende deuren en deurkozijncombinaties een belangrijke rol. Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een deur van 54 mm dik stijgt de isolatiewaarde enorm. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

Verduurzaming is een belangrijke opgave voor de corporaties. Deze wordt aangejaagd door de aangescherpte bouwregelgeving en overheidsdoelstellingen om in 2030 de Nederlandse CO2-uitstoot met 49 procent te laten dalen ten opzichte van 1990. In 2050 moet ons land nagenoeg klimaatneutraal zijn. Door het isoleren van bestaande woningen en gebouwen wordt de energievraag sterk verminderd. Isoleren is dus een van de belangrijkste manieren om de doelen van de energietransitie te bereiken.

TECHNISCH ACHTERHAALD PRODUCT
Voor nieuwbouwwoningen is de deur van een dikte van 54 mm al twintig jaar de standaard. Voor zeer energie neutrale woningen zijn deuren met een dikte van zelfs 67 tot 80 mm gebruikelijk. In bestaande woningen worden technisch achterhaalde en slecht isolerende 38-mm-deuren nog vaak vervangen door nieuwe, net zo slecht isolerende en slecht tocht werende 38-mm-deuren. Terwijl het toepassen van een dikkere, hoogwaardig isolerende deur met goed isolerende beglazing en de juiste dichtingen een veel beter resultaat geeft. De beperkte meerkosten voor een 54 mm dikke deur worden hierdoor in korte tijd terugverdiend.

MEERJARENONDERHOUDSCONTRACT
Bij uitbesteding van het meerjarenonderhoud wordt in het prestatiecontract met de VGO-partijen te vaak verzuimd om maatregelen voor energielabelverbetering vast te leggen. Hier is een belangrijke rol voor de corporatie weggelegd. Zonder duidelijke vermelding worden deuren van 38 mm dik teruggeplaatst, terwijl die op de middellange termijn alweer vervangen moeten worden om de isolatiewaarde van de woning op peil te houden. Uiteraard geeft de aanpak van de volledige woning het meeste resultaat, maar ook bij kleine aanpassingen tijdens regulier onderhoud kunnen flinke stappen worden gemaakt. Juist door bij de mutatie of individuele vervanging van een deur te kiezen voor een 54-mm-deur kan er veel winst worden geboekt en een bijdrage worden geleverd aan de lange termijndoelstellingen om ons land energieneutraal te maken.

PLAATSING IN BESTAAND KOZIJN
Voor toepassing van een 54-mm-deur zijn aanpassingen van het bestaande kozijn over het algemeen niet nodig. Door de zeer stabiele 54-mm-deur uit te voeren met een kaderprofilering kan de speling tussen de deur en het kozijn goed overbrugd worden en wordt de dichting optimaal. Alleen bij plaatsing in een binnendraaiende situatie – zoals de voordeur – moet specifiek naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur gekeken worden.

ISOLATIEKLASSE VERSCHAFT HELDERHEID
Aan een deur zelf kun je de eigenschappen niet aflezen. Vanaf april 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel ook de isolatieprestatie van de deur zichtbaar. Door het label met de QR-code, die aan de scharnierzijde van deur is aangebracht, te scannen zie je in één oogopslag alle eigenschappen van de deur. Door toevoeging van de isolatiewaarde maken we inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of dit voldoet aan de vooraf gestelde eisen. Alle bij GND aangesloten fabrikanten hanteren dit label en maken de isolatieklasse van de deur hiermee voor iedereen zichtbaar.

De opgestelde en gehanteerde isolatieklassen zijn:
0: onvoldoende geïsoleerd, U=3,4
1: enigszins geïsoleerd, U=2,4
2: goed geïsoleerd, U=1,7
3: zeer goed geïsoleerd, U=1,1
4: extra goed geïsoleerd, U=0,8.

Door het aanbrengen van het label wordt het voor iedereen een stuk eenvoudiger om te controleren wat in de woning is toegepast. Ook bij controle door een energieadviseur is nu eenvoudig zichtbaar welke waarde de deur heeft en wat de werkelijke isolatiewaarde is die kan worden meegenomen in de berekening van de woningindex.

Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn naast de isolatieklasse ook de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren.

MEER INFORMATIE?
Zie https://gnd.nl/thermische-isolatie/


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X