Close-Ups monitoren en beheer van zonnepanelen

Published on juni 30th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Monitoring en beheer van zonnepanelen 

Wocozon helpt corporaties bij het monitoren en beheer van zonnepanelen. Dat doet het bedrijf inmiddels voor meer dan vijftig woningcorporaties.

Ook bewoners van sociale huurwoningen moeten kunnen profiteren van zonnestroom. Dat is de missie van Wocozon, aldus directeur Roland van der Klauw. “De energietransitie is er voor iedereen.” Wocozon werkt inmiddels voor meer dan vijftig woningcorporaties en heeft al 40.000 woningen voorzien van zonnepanelen. “Voor bewoners betekent dit duurzaamheid op een betaalbare manier.” Maar dan moeten die zonnepanelen wel hun werk blijven doen. Vandaar dat monitoring en beheer een belangrijke schakel is binnen Wocozon.

Roeland Esser is teamleider Monitoring en Beheer bij Wocozon. “Wij zorgen ervoor dat de zonnepanelen blijven werken, want dat is wel zo belangrijk voor de bewoners. Soms is dat relatief eenvoudig, maar soms komt er veel meer bij kijken.” Zonnepanelen worden altijd geplaatst met een verwachte opbrengst. Dat gebeurt aan de hand van een set data, bijvoorbeeld over de zonnepanelenoriëntatie en dakhelling. Wocozon monitort vervolgens of die geschatte opbrengst klopt met de praktijk. En zo niet, dan wordt gekeken waarom niet. “We maken analyses aan de hand van allerlei data, zoals van het KNMI, maar ook gegevens van andere installaties in de straat. Zo sluiten wij aan bij de nieuwste energieontwikkelingen om alle panelen optimaal te laten presteren. Dat is overigens ook een eis vanuit de huurcommissie: als je iets verhuurt moet je ook kunnen aantonen dat het werkt. Het is een zorgplicht van de woningcorporatie.”

Oude systemen overnemen

Monitoring, beheer, onderhoud en reparatie van zonnepanelen wordt een steeds groter vraagstuk voor woningcorporaties. “Als wij die panelen zelf hebben gelegd is het gemakkelijk, maar we krijgen ook steeds vaker het verzoek van corporaties om oude systemen over te nemen en die te monitoren en te repareren. Ze willen dus alles in één hand hebben, one-stop shopping. Dat bieden wij, zowel technisch als organisatorisch. Bij oude systemen sporen we de documentatie op waarin staat welk materiaal is gebruikt en wie het geplaatst heeft. Soms is deze informatie er niet en dan is grondiger onderzoek nodig en dat kost tijd. Wij nemen dat graag uit handen zodat corporaties zich kunnen richten op andere zaken.”

Toekomstgericht

Wocozon houdt bij monitoring en beheer ook rekening met de toekomst, zo zegt Van der Klauw. “Wij kunnen nu al netbeheerders helpen door op piekmomenten de zonnepanelen uit te schakelen. Door dit te doen via een gecontroleerd proces ontstaat er meer inzicht en overzicht. Dus we zijn nu eigenlijk al klaar voor de toekomst, want in alle zonnestroominstallaties monteren wij een schakelaar.”

Warmtepompen

Behalve met de schakelaars op de zonnestroominstallaties is Wocozon ook op een andere manier al bezig met de energietransitie. “We houden ook de ontwikkelingen rond warmtepompen nauwlettend in de gaten”, zegt Van der Klauw. “Die moeten in dezelfde monitoringsinfrastructuur gebracht worden zodat we ook kunnen zien hoe de pomp presteert. Bovendien, als er hybride warmtepompen komen, is het handig om alvast meer panelen te hebben en het liefst ook een 3-fase-meterkast. Dan is het dus handig dat bij een renovatie de meterkast alvast geschikt wordt gemaakt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe Wocozon als partner voor woningcorporaties meedenkt.”

Infrastructuur is klaar

Wocozon kijkt ook al naar mogelijkheden voor batterijopslag, legt Van der Klauw uit. “Dat gebeurt nu nog mondjesmaat, maar we willen meer onderzoek naar wat het effect is van batterijen: wat doen ze, hebben ze wel nut voor een bewoner en wat betekenen ze voor de balancering van het stroomnet? Met al die zaken, dus de zonnepanelen, warmtepompen, batterijen en schakelaars, hebben we een toekomstbestendige infrastructuur staan. En dat is nodig, want energie zal steeds meer in de buurt gemanaged moeten worden. Dat is een rol voor de woningcorporaties, maar zeker ook voor ons.”

Zorg uit handen nemen

Wocozon werkt al tien jaar uitsluitend voor woningcorporaties en is een betrouwbare naam in de sector. “We zijn een stichting van en voor woningcorporaties en werken zonder winstoogmerk. Door het ontbreken van een commercieel belang zijn we ook goedkoper dan collega-bedrijven”, aldus Van der Klauw. Zijn collega vult aan: “Wij hebben ook alles in huis. Dat is wel zo prettig werken voor woningcorporaties. We hebben een heel team dat naar de technische kant kijkt, een team dat klantvragen afhandelt et cetera. Zo nemen we woningcorporaties zorg uit handen. Bewoners kunnen bij vragen over zonnepanelen gewoon contact met ons opnemen. Woonvizier heeft het menu van de klantenservice zelfs aangepast: ‘Heb je een vraag over zonnepanelen, kies 7’, waarna je automatisch wordt doorverbonden met de klantenservice van Wocozon. Dat is nog eens een mooie samenwerking en fijne service voor bewoners!”

Wilt u meer weten over Wocozon?

Kijk op www.wocozon.nl.

Monique de Smidt uit Utrecht: “Ik zet de wasmachine en de vaatwasser tegenwoordig gewoon aan als de zon schijnt. Als de stofzuiger niet werkt, dan merk ik dat gelijk. Maar met de zonnepanelen op het dak is dat toch lastiger. Daarom ben ik blij dat Wocozon de monitoring doet. Dat geeft me een veilig gevoel en ik weet dat het dan goed werkt.”

Roeland Esser: “We nemen corporaties zorg uit handen. Bewoners kunnen bij vragen over zonnepanelen gewoon contact met ons opnemen”


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X