Close-Ups

Published on mei 2nd, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

Een 54 mm dikke deur: klein verschil, groot resultaat 

De dikkere deur van GND zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

Uit de Energiemonitor 2022 blijkt dat 51 procent van de corporatiewoningen in Nederland valt in labelklasse B of gunstiger. Dit betekent dat er nog een flinke opgave is om de andere 49 procent de komende jaren aan te pakken. Bij de isolatie van de gevel spelen goed isolerende en tochtwerende deuren een belangrijke rol. Door een bestaande deur met een dikte van 38 mm te vervangen door een deur met een dikte van 54 mm stijgt de isolatiewaarde enorm en neemt de tocht sterk af. Een klein verschil met groot resultaat: het zorgt voor een prettig en comfortabel huis, een lagere energierekening én CO2-reductie.

De toekomst is duidelijk. Nederland wil energieneutraal zijn in 2050. Geen CO2-uitstoot meer door fossiele brandstoffen. Hier ligt een belangrijke opgave voor de corporaties. Door het isoleren van bestaande woningen en gebouwen wordt de energievraag sterk verminderd. Maar waar moet op bouwdeelniveau, zoals deuren, aan worden voldaan om de doelstellingen voor 2050 te halen? Hiervoor heeft de overheid naast een standaard voor de gehele woning ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen van een woning opgesteld. Deze streefwaarden zijn bedoeld als een of enkele delen van de woning worden verduurzaamd. Ze geven aan wanneer een enkel bouwdeel (zoals een deur) zeker ‘toekomstbestendig’ is. Zij zijn dan zeer goed geïsoleerd. Isoleren van een bouwdeel naar deze streefwaarde zorgt ervoor dat dit bouwdeel absoluut goed genoeg is geïsoleerd en bij aansluiting op een alternatieve warmtebron niet meer hoeft te worden aangepakt. 

Voldoen aan de streefwaarden 

Voor nieuwbouwwoningen is 54 mm al meer dan twintig jaar de minimale dikte van een deur. De overheid heeft deze deurdikte nu ook overgenomen om te kunnen voldoen aan de streefwaarden. De deur moet een minimale u-waarde hebben van u= 1,4W/m2K die ruimschoots wordt behaald bij toepassing van een 54-mm-deur met HR++-glas en een kaderdichting. In de praktijk worden in bestaande woningen de slecht isolerende 38-mm-deuren nog vaak vervangen door nieuwe, net zo slecht isolerende en slecht tochtwerende 38-mm-deuren. Tijd voor verandering dus. Terwijl de beperkte meerkosten voor een 54 mm dikke deur in korte tijd worden terugverdiend en de woning daarmee gelijk voldoet aan de doelstellingen voor 2050. 

Meerjarenonderhoudscontract

Bij uitbesteding van het meerjarenonderhoud wordt in het prestatiecontract met de VGO-partijen vaak verzuimd om maatregelen voor energielabelverbetering vast te leggen. De ‘Standaard’ geeft daarvoor concrete praktische richtlijnen op bouwdeelniveau, waar de corporatie mee aan de slag kan. Zonder duidelijke vermelding worden deuren van 38 mm dik teruggeplaatst, terwijl die op de middellange termijn alweer vervangen moeten worden om te voldoen aan de doelstellingen voor 2050 en voor extra kosten zorgen. 

Plaatsing in bestaand kozijn

Voor toepassing van een 54-mm-deur zijn aanpassingen van het bestaande kozijn over het algemeen niet nodig. Door de zeer stabiele 54-mm-deur uit te voeren met een kaderprofilering kan de speling tussen deur en kozijn goed overbrugd worden en wordt de dichting optimaal. Alleen bij plaatsing in een binnendraaiende situatie – zoals de voordeur – moet specifiek naar de aansluiting aan de onderzijde van de deur gekeken worden. 

Isolatieklasse verschaft helderheid

Aan een deur zelf kun je de energetische eigenschappen niet aflezen. Vanaf 2021 is aan de hand van het GND-zekerheidslabel ook de isolatieprestatie van de deur zichtbaar. Door het label met de QR-code, die aan de scharnierzijde van deur is aangebracht, te scannen zie je in één oogopslag alle eigenschappen van de deur. 

Door toevoeging van de isolatiewaarde maken we inzichtelijk wat er in de woning is toegepast en of dit voldoet aan de vooraf gestelde eisen. Alle bij GND aangesloten fabrikanten hanteren dit label en maken de isolatieklasse van de deur hiermee voor iedereen zichtbaar. <afbeelding tabel isolatieklassen>

Door het aanbrengen van het label wordt het voor iedereen een stuk eenvoudiger om te controleren wat in de woning is toegepast. Ook bij controle door een energieadviseur is nu eenvoudig zichtbaar welke waarde de deur heeft en wat de werkelijke isolatiewaarde is die kan worden meegenomen in de berekening van de woningindex.

Deuren van bij GND aangesloten fabrikanten zijn te herkennen aan het garantie- en zekerheidslabel aan de scharnierzijde van de deur. Daarmee zijn naast de isolatieklasse ook de prestaties op het gebied van geluid-, brand-, rook- en inbraakwerendheid en de afkomst van de deur te controleren.

Meer informatie?

Zie https://gnd.nl/thermische-isolatie/.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X