Artikelen innovatief woningconcept met zoveel mogelijk biobased en circulaire materialen

Published on juni 10th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Biobased in een dag

Brightlands Chemelot Campus werkt met een Limburgs consortium van bedrijven en kennisinstellingen aan een innovatief woningconcept met zoveel mogelijk biobased en circulaire materialen. Opmerkelijk: de woningen worden binnen een dag op locatie geplaatst.

Het streven is om de woning volledig duurzaam, circulair en modulair te maken, zodat deze woning mee kan groeien met de snel veranderende woonbehoeftes van de bewoners en de demografische uitdagingen waar Limburg mee te maken heeft. Om een zo hoog mogelijke circulariteit en duurzaamheid te bereiken wordt de rijtjeswoning gebouwd met enkel biobased en circulaire materialen.

Vier materiaalinnovaties

Gedurende dit project worden vier materiaalinnovaties ontwikkeld die gezamenlijk met het houten frame de basis vormen voor een complete circulaire woning. Ze worden na ontwikkeling in de rijtjeswoning gedemonstreerd. De circulaire innovaties die door de projectpartners worden ontwikkeld zijn biobased wand- en plafondpanelen, thermochrome ramen, losmaakbare tegelsystemen en lichtgewicht aerogel isolatieplaten.

Het verdienmodel

Om de woning financieel nog aantrekkelijker te maken moet er ook een toegankelijke manier van financieren komen. Traditioneel huren of afsluiten van een hypothecaire lening zijn niet mogelijk of minder voor de hand liggend bij flexwoningen. Mogelijkheden schuilen bijvoorbeeld bij leaseconstructies, die worden onderzocht, samen met Rabobank en Block Materials. De combinatie van een circulair verdienmodel en toegankelijk financieringsmodel brengt hoge kwaliteit en lage prijs bij elkaar.

Het consortium schreef een plan dat voorziet in de ontwikkeling en de realisatie van de woning. In de demonstratiewoning wordt Aerogel isolatiemateriaal, thermochrome ramen van Brightland Materials Center, biobased wandpanelen van SAM panels en een modulair, circulair wand- en tegelsysteem van Mosa toegepast.

Voetafdruk in kaart

Block Materials is als partner betrokken bij het in kaart brengen van alle materialen en het analyseren van de CO2-voetafdruk. Zij stellen een database op voor een materiaalpaspoort, waarmee de herkomst van alle materialen traceerbaar is en een effectieve ketenintegratie gefaciliteerd wordt door middel van het verstrekken van benodigde data. Hierdoor kunnen ze in de toekomst indien mogelijk eenvoudig opnieuw worden gebruikt.

OPZuid-project

Het OPZuid project heeft een looptijd van 3 jaar met een totale begroting van 2,6 miljoen euro en ontvangt een bijdrage uit de EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) van de Europese Unie, met cofinanciering van de Provincie Limburg. In 2025 zijn de eerste woningen klaar voor de markt. Op stimulus.nl lees je er meer over (programma’s, OPZuid).


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X