Close-Ups

Published on augustus 4th, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

One-stop Monitoring en Beheer

Met One-stop Monitoring en Beheer wil Wocozon corporaties die zonnepanelen hebben geplaatst maar het overzicht kwijt zijn, helpen om dit terug te krijgen en ze te ontzorgen.

Steeds meer corporaties verduurzamen hun woningbezit. Zonnepanelen zijn vaak de meest in het oog springende investering. Maar in de praktijk blijkt vaak dat corporaties geen idee hebben hoeveel zonnepanelen ze in beheer hebben, en erger nog, of de installatie wel werkt. Wocozon kan daarbij helpen.

Rosalinde Klein Woolthuis is manager Duurzaamheid bij Wocozon. Wocozon is een stichting die exclusief voor corporaties zonnesystemen verzorgt, met als doel dat de sociale huurder ook mee kan doen aan de energietransitie. “We willen af van het imago dat de energietransitie een feestje is van de grachtengordel. Iedereen moet eraan mee kunnen doen.”

One-stop Monitoring en Beheer
Een deel van die gedachte mondt uit in een nieuwe dienst: One-stop Monitoring en Beheer. Wocozon wil corporaties die in het verleden zonnepanelen hebben geplaatst maar het overzicht kwijt zijn, helpen om dit terug te krijgen en ze te ontzorgen. “Corporaties begonnen enthousiast aan hun verduurzaming met enkele daken in wijk A bij installateur X, daarna enkele daken in wijk B met een andere installateur en ga zo maar door. Vooral corporaties met een groot woningbezit raken dan op een gegeven moment het overzicht kwijt. Het is onbekend welke installatie waar ligt, en of hij wel of niet werkt. De huurder is hiervan de dupe, want hij betaalt voor de zonnepanelen terwijl ze misschien niet eens werken! Hij staat dan ook in zijn recht als hij besluit niet langer te betalen voor zijn zonnepanelen.”

Kosten
Klein Woolthuis schotelt een verrassende rekensom voor. “Een gemiddelde installatie levert al snel 500 euro per jaar op. Uit ervaring blijkt dat installaties die niet goed gemonitord worden, het vaak niet doen. Bovendien zijn corporaties tot 65 procent van hun installaties ‘kwijt’. De kosten hiervan zijn enorm. Stel dat een corporatie reeds duizend woningen heeft voorzien van zonnepanelen. Van 65 procent weten ze niet wat ze doen, en daarvan blijkt 35 procent het niet meer te doen. Dan zit je met 175.000 euro aan hogere energielasten voor de huurder, en 756.000 kWh minder aan duurzame energie. Dit is een groot probleem want de huurder profiteert niet van het voordeel, en de corporatie haalt haar duurzaamheidsdoelen niet. Bovendien kan een corporatie niet voldoen aan de zorgplicht die ze volgens de Huurcommissie heeft om aan te tonen dat een systeem doet wat het moet doen.”

Overzicht terugbrengen
Steeds meer corporaties melden zich bij Wocozon met het verzoek in kaart te brengen welke installaties waar liggen, wat ze opwekken, hoeveel ze terugleveren en of ze wel leveren hoeveel ze zouden moeten leveren. “Dat kunnen wij doen omdat monitoring en beheer vanaf de start een centrale rol heeft gespeeld. We hebben inmiddels 22.000+ pv-installaties in beheer, waarvan 75 procent in de lease. Ons succes is daardoor verbonden met dat van de huurder en corporatie. Alleen als de systemen werken, worden wij betaald. Overzicht is daarmee essentieel en onze systemen zijn daarop ingericht.”

Om te zorgen dat corporaties aan hun wettelijke verplichting kunnen voldoen, installeert Wocozon altijd een brutoproductiemeter. Die geeft precies aan hoeveel een systeem dagelijks levert. “Daarna hebben wij drie serviceniveaus beschikbaar. In het eerste pakket zit de mogelijkheid om te zien of een systeem werkt of niet. Het pakket biedt dus vooral inzicht en controle. In het tweede pakket nemen wij ook het contact met de huurder over, en in het derde pakket wordt de corporatie volledig ontzorgd. Wij nemen dan alle monitoring en beheerfuncties over, en lossen ook eventuele problemen uit het verleden met de oorspronkelijke installateurs op. Indien dit niet mogelijk blijkt, lossen we de problemen zelf op. We gaan daarmee een stap verder dan de meeste andere partijen, die vaak alleen monitoring aanbieden.”

Meerwaarde
De service One-Stop Monitoring en Beheer loopt nog maar kort, maar Klein Woolthuis ziet veel enthousiasme vanuit de markt. “We zien dat corporaties alles op één plek willen onderbrengen. Zij zien de waarde van wat wij doen en wat dat voor hen en hun huurders kan opleveren.”


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X