Close-Ups

Published on september 22nd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Samen op weg naar een duurzame woonomgeving

Bolton Bouw en Klimaatgarant realiseerden voor Woondiensten Aarwoude levensloopbestendige NOM-woningen die voldoen aan de EPV-voorwaarden. Hoe deden zij dat?

20 levensloopbestendige NOM-woningen in Langeraar.

Levensloopbestendige en Nul-op-de-Meter (NOM)-woningen, die voldoen aan de voorwaarden voor een energieprestatievergoeding (EPV). Dat was de uitvraag waarmee Woondiensten Aarwoude in 2018 de markt op ging en die de basis vormde voor een hechte én constructieve samenwerking met Bolton Bouw en Klimaatgarant.

Woondiensten Aarwoude verhuurt sociale huurwoningen aan mensen met een laag inkomen in de gemeenten Nieuwkoop en Kaag & Braassem. “Onze circa tweeduizend huurwoningen staan in de kernen Ter Aar, Langeraar, Rijnsaterwoude, Leimuiden, Hoogmade, Woubrugge, Papenveer en Nieuwkoop”, vertelt senior projectleider Nieuwbouw en Vastgoedbeheer Ruud Vergeer. “In 2018 schreven we een tender uit voor twintig levensloopbestendige NOM-woningen in Langeraar en tien woningen in Hoogmade. We hebben drie aannemers gevraagd om een aanbieding te maken, waaronder Bolton Bouw, die de tender won met de tweelaagse Comfortwoning. Met name de gunstige prijsvorming, het gebruik van duurzame en onderhoudsarme materialen én het hoge klimaatcomfort hebben ons overtuigd.”

Levensloopbestendig

De Comfortwoning is onderdeel van de Bolton Woning: een concept dat staat voor de kracht van conceptueel bouwen, vertelt Rogier Ploeger, planvoorbereider bij Bolton Bouw. “De woning is volledig samengesteld uit prefab elementen, waarmee snel ontworpen én gebouwd kan worden. Het casco staat vast, maar daar omheen kunnen architecten en opdrachtgevers elke gewenste schil ontwerpen.” De Comfortwoning is in nauwe samenwerking met Woondiensten Aarwoude en Bolton Ontwikkeling ontwikkeld en vooral geschikt voor kleinere huishoudens. Vergeer: “Met name senioren kunnen hier comfortabel wonen omdat alle relevante voorzieningen, zoals de woon- en slaapkamer, keuken en badkamer, op de benedenverdieping zijn ingericht. Bovendien beschikken alle woningen over een tuin met een schuurtje.”

10 tweelaagse Comfortwoningen in Hoogmade.

Energiesysteem

Kenmerkend aan de Comfortwoningen is dat bouwkundige en installatietechnische aspecten tot in detail zijn afgestemd, benadrukt Ploeger. “Zo beschikken alle woningen over een hoogwaardige schil, waardoor het energieverbruik tot een minimum wordt beperkt. De energievraag die overblijft, wordt duurzaam opgewekt door een bodemwarmtepomp en zonnepanelen.” 

Als partner voor het energiesysteem heeft Bolton Bouw Klimaatgarant betrokken. Niet alleen vanwege de ruime ervaring van het bedrijf met NOM- en EPV-projecten, maar ook omdat Klimaatgarant uitgebreide mogelijkheden voor monitoring en verslaglegging biedt. “Elke Comfortwoning krijgt zijn eigen energiesysteem, dat bestaat uit een watergevulde verticale bodemwarmtewisselaar, een WPU 5G-warmtepomp en een voorraadvat met warmtapwater”, vertelt François Longayroux, projectontwikkelaar bij Klimaatgarant. “Zonnepanelen op de meest gunstige dakvlakken wekken voldoende energie op om op jaarbasis het huishoudelijk verbruik (conform de EPV-normen) én het verbruik van de gebouwgebonden installaties te compenseren.”

In navolging van Langeraar en Hoogmade hebben Woondiensten Aarwoude, Bolton Bouw en Klimaatgarant ook 24 Comfortwoningen gerealiseerd in Leimuiden

Verslaglegging

De energiestromen van de warmtepomp en balansventilatie en de energieopbrengst van de zonnepanelen worden nauwgezet gemonitord met behulp van gekalibreerde kWh-meters, aldus Longayroux. “De technische meetwaarden worden minimaal eens per jaar gedeeld met Woondiensten Aarwoude, om aan te tonen dat de installaties exact conform het ontwerp én de NOM/EPV-normen functioneren. Bovendien staan wij tien jaar in voor de instandhouding, service en het onderhoud van de energiesystemen. Hierdoor zijn huurders verzekerd van een perfect werkende installatie en lage energielasten, terwijl Woondiensten Aarwoude de duurzame investering via de EPV kan doorberekenen in de huurlasten. Een win-win voor alle betrokkenen.”

In navolging van Langeraar en Hoogmade hebben Woondiensten Aarwoude, Bolton Bouw en Klimaatgarant ook 24 Comfortwoningen gerealiseerd in Leimuiden. Op dit moment worden 20 woningen gebouwd in Woubrugge en begin 2022 start de realisatie van 16 woningen in Ter Aar. Daarmee komt het totaal aantal Comfortwoningen op 90.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X