Close-Ups

Published on december 23rd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

Gevelrenovatie met schuifpanelen

De oude gevels van vier flats in Emmeloord werden vervangen door nieuwe, goed geïsoleerde gevels. Schuifpanelen van DUCO voorkomen oververhitting in de zomer.

Aan de Urkerweg in Emmeloord staan vier flats: Nijenbeek, Hulkesteijn, Verlehorst en Old Putten. Deze flats waren toe aan onderhoud en een toekomstbestendige update. Een omvangrijke klus waarbij de woningen aan de buitenzijde volledig zijn vernieuwd en toekomstbestendig gemaakt. De oude gevels gingen eruit en nieuwe, goed geïsoleerde gevels komen daarvoor terug. Architecturale schuifpanelen van DUCO Ventilation & Sun Control aan de gevel voorkomen oververhitting tijdens de warme zomermaanden.

De vier gebouwen staan aan een toegangsweg van Emmeloord op een beeldbepalende locatie. Woningcorporatie Mercatus wilde de flats een tweede leven geven met veel aandacht voor de duurzaamheid, woonkwaliteit en een esthetische opwaardering. De nieuwe buitenschil van de gebouwen voldoet aan het karakter van toen, het DNA van Noordoostpolder. De woningen worden heel goed geïsoleerd en luchtdicht gemaakt, waardoor het wooncomfort aanzienlijk verbeterd wordt.

De architecturale zonwering met schuifpanelen gaat naadloos op in het moderne geheel en de houten lamellen geven het gevelbeeld een unieke toets

Krachtig gevelbeeld met  dynamische schuifpanelen
“Als ketenpartner van Mercatus nemen wij vooral de technische kant van het project voor onze rekening”, zegt manager bedrijfsbureau Pepijn Harleman van Talen Vastgoedonderhoud. “In samenspraak met de bewoners dachten we met de architect mee in het ontwerp, rekening houdend met de prominente locatie van de flats aan de toegangsweg naar Emmeloord. We kwamen tot een krachtig gevelbeeld, bestaande uit strakke gevels in een grijstint in combinatie met witte, in het oog springende kaders.”

De architecturale zonwering met schuifpanelen gaat naadloos op in het moderne geheel en de houten lamellen geven het gevelbeeld een unieke toets

Daling van de energielasten
De verduurzaming van de flats is gebaseerd op twee uitgangspunten: lagere energielasten voor de bewoners en een lagere CO2-emissie. Volgens de huidige eisen moeten de flats en ramen goed geïsoleerd zijn. Maar door deze betere isolatie en de luchtdichtheid moet je ook letten op oververhitting door zoninstraling. De prioritaire functie van ramen is kwalitatief daglicht binnenlaten. Bovendien zorgen zij voor het contact tussen de bewoners en hun buitenomgeving. Een goede aanpak van zoninstraling is dus noodzakelijk. En hier komt zonwering in beeld. 

Unieke toets dankzij houten lamellen
De architecturale zonwering met schuifpanelen gaat naadloos op in het moderne geheel en de houten lamellen geven het gevelbeeld een unieke toets. De onzichtbare bevestiging van de lamellen binnen het kader bieden een tweede esthetische meerwaarde. De houten accenten van de schuifpanelen komen in de groene omgeving volledig tot hun recht.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X