Nieuws

Published on juni 6th, 2019 | by info@corporatiebouw.nl

0

Corporatie Domijn maakt woningen op bijzondere manier aardgasloos

In 2050 moeten alle woningen van het gas af. Dat is een grote opgave! Daarom hebben Woningcorporatie Domijn, het Lectoraat Sustainable Building Technology & Material (SBTM) van Hogeschool Saxion en Pioneering de handen ineen geslagen. Samen werken we aan duurzame én betaalbare oplossingen. Als pilot hebben we vier woningen aan de Vlasstraat en Hennepstaat in Enschede op een bijzondere manier geïsoleerd en verschillende soorten nieuwe warmtepompen toegepast, waarbij de leefwijze van bewoners het uitgangspunt is.

Pascal ten Berge, senior projectleider bij Domijn: “Normaal gesproken pakken we de hele woning in met isolatiemateriaal. Maar waarom zou je de slaapkamers potdicht timmeren, terwijl 90% van de mensen het liefst met het raam open slaapt?” In deze pilot is daarom gekozen om de woning op te delen in verschillende gedeeltes. Er wordt per gedeelte bekeken hoe er het best verwarmd en geïsoleerd kan worden.

Warm wonen, koel slapen
Ten Berge: “De meeste mensen vinden het fijn als het in de slaapkamer ongeveer 15 graden is, in het slaapkamergedeelte mag het best wat koeler zijn. In de woonkamer en keuken moet het natuurlijk lekker op temperatuur zijn. Dat gedeelte pakken we goed in door de vloer, het plafond tussen woon- en slaapkamer en de wanden optimaal te isoleren. Kortom: we isoleren de ruimtes die we verwarmen”.

Duurzaam wonen zonder onnodige investeringen
Er wordt gebruik gemaakt van een nieuw hoogwaardig isolatiemateriaal in het woonkamer- en keukengedeelte. Het kan gezien worden als een ‘isolatiebehang’ van 2 centimeter, dat in de leefruimtes aan de buitenmuren wordt aangebracht. Het huis wordt dus van binnenuit geïsoleerd, waardoor er aan de buitenkant helemaal niets verandert. Dit zorgt voor een vermindering in de bouwkosten en is minder ingrijpend voor bewoners. De woning wordt in enkele dagen geïsoleerd en de bewoners hoeven het huis niet uit. Om de woning te verwarmen wordt er gebruik gemaakt van een warmtepomp en zonnepanelen, waarmee het gebruik van gas niet meer nodig is. Bijzonder is dat twee woningen een hoogtemperatuur warmtepomp hebben, waarbij de huidige radiatoren en manier van verwarmen gelijk blijft. Tot slot wordt veel aandacht besteed aan het dichten van kieren en wordt in het woongedeelte een ventilatiesysteem met warmteterugwinning toegepast. In de slaapkamers zit natuurlijke ventilatie, dus de ramen kunnen gewoon open. Door deze aanpak krijgen de bewoners ook een lagere energierekening.

Op weg naar 2050
Ten Berge: “Het kabinet heeft als doelstelling dat alle woningen in 2050 CO2-neutraal en aardgasloos moeten zijn. Hierin ligt ook een grote rol voor woningcorporaties. Wij leveren graag een bijdrage aan een duurzamere wereld, waarbij we de woonlasten voor onze huurders zo laag mogelijk houden. Het is mooi dat we hier de samenwerking in opzoeken. De pilot aan de Vlasstraat is een test. Misschien ontdekken we samen het ei van Columbus, mogelijk ook niet. Ook daar moet je realistisch in zijn. Experimenteren is nodig om de best mogelijke opties te ontdekken zodat we in 2050 van het gas af kunnen zijn.”

Meten is weten
Onder leiding van het lectoraat SBTM van Hogeschool Saxion worden de werkelijke energieprestaties gemeten en gemonitord. Gerard Salemink, Programmamanager van het lectoraat en tevens expert Duurzaamheid binnen Pioneering: “De voorlopige bevindingen zijn veelbelovend. Met behulp van specialistische apparatuur hebben we vastgesteld dat deze manier van isoleren en het dichten van kieren en naden inderdaad zorgt voor een beperkt warmteverlies. Het komende jaar monitoren en evalueren we de werkelijke energieverbruiken, de eerste testresultaten verwachten we in juni. We zijn erg benieuwd naar de vergelijking van de prestaties van de verschillende warmtepompen. Daarnaast staan de beleving en het gedrag van de bewoner in deze pilot centraal. In hoeverre zorgen de installaties en isolatiekeuzes voor een woning waarin het prettig wonen is en waar de huurder zich thuis voelt?” Dat brengen Domijn en Hogeschool Saxion tijdens deze pilot precies in kaart, zodat de resultaten met bewoners en binnen de netwerken van Pioneering en Saxion kunnen worden gedeeld. Mogelijk is hiermee de oplossing voor duurzaam wonen zonder onnodig hoge investeringen binnen handbereik.

Samenwerking met andere partners
Om de woningen aan de Vlasstraat en Hennepstraat op een innovatieve manier te renoveren tot duurzame én aardgasloze woningen werkten we ook samen met de projectpartners Bluedec, aannemersbedrijf Oude Wolbers Borne, Schulte Energie en Techniek, Kamperman Adviseurs in Installatietechniek en NK Bouwbegeleiding. Voor dit project hebben we een subsidie ontvangen, dit wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X