Artikelen

Published on mei 2nd, 2022 | by info@corporatiebouw.nl

0

Enorme circulaire stappen in Ecodorp Boekel

Het Ecodorp in Boekel is een van de meest circulaire woningbouwprojecten in Nederland. Wat kan de Nederlandse woningbouw hiervan leren? 

Het Ecodorp in Boekel is een van de meest circulaire woningbouwprojecten in Nederland. Tal van bijzondere aspecten werden gerealiseerd met inbreng van ECO+BOUW. Wat kan de Nederlandse woningbouw hiervan leren? Oprichter Patrick Schreven licht enkele keuzes toe.

Het was op een Amsterdamse innovatiebeurs in 2016 waar de initiatiefnemers van het Ecodorp en Patrick Schreven toevallig naast elkaar stonden. Pioniers die laten zien welke resultaten circulair en ecologisch bouwen in de praktijk oplevert. Schrevens ECO+BOUW ging uiteindelijk in 2018 aan de slag met het project, vertelt Schreven.

“De mensen uit Boekel wilden aanvankelijk zelf gaan bouwen. Maar de Duitse bank die de lening verstrekte vond dat een professionele partij de woningen moest bouwen. En dat op een dusdanig niveau dat ze ook te verhuren zijn. Vanaf dag één was er een klik tussen ons en het Ecodorp. Wij doen al wat zij wilden.

Aanvankelijk was het ontwerp veel te duur. Zij hadden een specifiek wensenpakket over de materialen die ze wilden toepassen, maar er moest natuurlijk wel gebouwd kunnen worden. In co-creatie met Ecodorp en de architect hebben we net zo lang gepuzzeld tot er een ontwerp lag dat financieel wel binnen het budget paste. Dankzij een fors subsidiebedrag konden we het nog duurzamer maken en zo met elkaar enorme stappen zetten.”

Fundering van glasschuim

“De klik was erg goed, zodat je elkaar ook aansteekt met allerlei duurzame oplossingen. Neem de fundering: dit is de duurzaamste fundering van Nederland geworden, bestaande uit geopolymeerbeton en glasschuim. Dat is gerecycled glas dat eerst wordt vermalen en dan vermengd met een schuimend middel. Daarna wordt het verhit, zodat je een dikke plaat van glasschuim krijgt met luchtbelletjes erin. Als je dat uit de oven haalt en afkoelt, breekt het in stukken. Die glasbriketten schep je op en gooi je in een kuil als fundering van 15 tot 60 centimeter, waarin je ook de leidingen legt. De hoogte is afhankelijk van de hoeveelheid gewicht die je wilt verdelen. Dat glasschuim is super drukvast en isoleert heel goed. Het neemt geen vocht op en weegt bijna niks. Eigenlijk een ideale fundering.”

Regenwatersysteem

Het veelgeprezen Ecodorp bestaat uit drie wooncirkels. Elke cirkel bezit een eigen regenwatersysteem. Het water wordt ingezet in wasmachines en voor de spoeling van toiletten. De installaties worden geleverd door Mijn Waterfabriek, dat de markt bedient met decentrale, circulaire en klimaatbestendige watersystemen.

Schreven tot slot: “Het afvalwater uit de woningen wordt met een helofytenfilter gezuiverd en ook dat water wordt ingelaten in de bodem. Het voordeel daarvan is dat in heel droge perioden de grondwaterstand op peil wordt gehouden door het eigen afvalwater. Daarmee ga je verzakking van de bodem tegen en dat is veel beter dan al het afvalwater via het riool af te voeren. Wij hebben op verschillende projecten dit soort systemen van Mijn Waterfabriek toegepast of een keer doorgerekend. Dat was hier heel snel beklonken.”


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X