Uncategorized Een op drie gemeenten wil flexring

Published on juli 10th, 2023 | by info@corporatiebouw.nl

0

Een op drie gemeenten wil flexring

Bij 79% van de Nederlandse gemeenten is sprake van een tekort aan woningen om de eigen inwoners en woningzoekenden te huisvesten. Dat zorgt ervoor dat bij 40% de prioriteit ligt bij het zorgen voor voldoende woningen. Dit is zelfs belangrijker dan zorgen voor betaalbaar wonen (27%) of zorgen voor een thuis (23%). Als oplossing voor het tekort ziet 35% van de gemeenten het aanleggen van een flexring met woningen rondom de stad of het dorp. Dat blijkt uit onderzoek van GemeentenNL onder 1.137 gemeentelijke ambtenaren.

Schuifruimte

Een flexring is een bebouwde ring rondom een gemeente met woningen waar mensen korte tijd kunnen wonen. Bijvoorbeeld omdat er tijdelijk onderhoud plaatsvindt aan de eigen woning, als noodopvang tijdens een crisis of als tijdelijke verblijfsplek wachtend op de oplevering van een nieuwe woning.

Deze zogenaamde schuifruimte is nodig om het knelpunt van tijdelijke woonruimte aan te pakken die momenteel verstorend werkt voor de gehele woningmarkt. Het idee voor de flexring is ontstaan bij de Vastgoed Commissie van GemeentenNL en zij maakt concrete plannen voor gemeenten om dit te realiseren.

Groot versus klein

De flexring is een innovatief concept dat inspeelt op de behoefte aan flexibiliteit en duurzaamheid in stedelijke gebieden. Het idee is dat deze ring rondom de gemeente ruimte biedt voor verschillende functies, zoals wonen, werken, recreatie en natuur, die gemakkelijk kunnen worden aangepast aan veranderende behoeften.

De gemeenten die geloven in de kans van slagen van een flexring, zien het als een manier om de ruimtelijke ordening efficiënter en flexibeler te maken. Ze verwachten dat het concept kan bijdragen aan het oplossen van knelpunten op het gebied van woningbouw, mobiliteit en duurzaamheid. Bovendien zien ze kansen om de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van hun gemeente te vergroten.

Aan de andere kant zijn er gemeenten die sceptisch zijn over het succes van een flexring. Ze twijfelen aan de haalbaarheid ervan, gezien de complexiteit en de mogelijke weerstand van belanghebbenden. Deze gemeenten zijn wellicht meer geneigd om vast te houden aan traditionele vormen van ruimtelijke planning en ontwikkeling.

Desondanks blijft GemeentenNL zich inzetten voor haar missie om een thuis voor iedereen te creëren tegen 2030. Ze zijn ervan overtuigd dat de flexring een van de mogelijke oplossingen kan zijn om dit doel te bereiken. Door het organiseren van inspirerende events, trainingen en onderzoeken hopen ze gemeenten te stimuleren en te ondersteunen bij het realiseren van duurzame en inclusieve leefomgevingen. Samen met hun leden streven ze ernaar om grootse maatschappelijke doelen te verwezenlijken en zo de levenskwaliteit van alle inwoners te verbeteren.


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X