Close-Ups

Published on juli 21st, 2021 | by info@corporatiebouw.nl

0

“Samen opwekken, samen delen”

Wocozon introduceert het concept ‘BuurBlok’. Want het optimaliseren van energie doe je niet per woning, maar met een aantal woningen samen.

Optimaliseren van energie moet je niet per woning doen, maar met een aantal woningen samen: gezamenlijk opwekken, samen delen. Dat is in een notendop de gedachte achter het nieuwe concept ‘BuurBlok’. Het concept is daarmee klaar voor de toekomst, want energie opwekken en delen met de buurt wordt gemeengoed, zo denkt Roland van der Klauw van Stichting Wocozon.

Samen opwekken, samen gebruiken. Vanuit die gedachte ontwikkelden Bouwgroep Dijkstra Draisma en stichting Wocozon het concept BuurBlok. “Niet elke woning heeft een warmtepomp nodig”, zegt Roland van der Klauw, directeur van Wocozon. “En stroom kan ook prima met een aantal woningen samen worden opgewekt en gedeeld.” In bestaande bouw is deze gedachte vrijwel niet door te voeren, vandaar dat de twee partijen zich richtten op nieuwbouw bij het verder uitdenken van het concept. “De energiewetgeving geeft de ruimte om via nieuwbouw bredere mogelijkheden toe te passen van energie opwekken, delen en opslaan. Wocozon is goed in het organiseren en financieren van duurzame energieopwekking voor woningcorporaties, maar we zijn geen bouwer. Gelukkig hadden we al goede ervaringen met Dijkstra Draisma, zij behoren tot de top wat betreft innovatief seriematig bouwen. Ze hebben standaardisatie tot een ware kunst verheven en dat resulteert in steeds betere woningen.”

De praktijk
Het idee, een uitvoerder. Zo gezegd, zo gedaan. In Leeuwarden is voor de eerste woningcorporatie inmiddels gestart met de bouwplannen, die dit jaar nog uitgevoerd worden. “Ik verwacht dat de woningen er in de herfst staan”, zegt Van der Klauw. Hoe ziet het bedachte concept er dan in de praktijk uit? “De daken van de woningen worden aan één kant gebruikt om warmte en stroom, middels PVT, op te wekken. Die warmte gaat naar de zogenaamde elfde aansluiting, een klein gebouwtje dat tussen het blok huizen staat. Daar staat een warmtepomp met nog een pomp als back-up. De andere kant van de woning bevat zonnepanelen waarmee bewoners zelf hun stroom kunnen opwekken. Delen mag volgens de huidige wetgeving helaas nog niet. Daarom hebben we een elektrische auto aan het concept toegevoegd. Per tien woningen is er dan een auto die met het overschot van stroom opgeladen wordt. Iedere bewoner krijgt een knopje in zijn huis waarmee hij die mogelijkheid kan inschakelen. Ze huren dus een woning en krijgen er een mooie auto bij die ze alleen per gereden kilometer betalen.”

Voordelen
Bewoners van de nieuwe huizen hebben dus hun eigen stroomnetwerk en een eigen warmtenet. “Ze hoeven niet meer op een groter netwerk te worden aangesloten dat eigendom is van een groot energiebedrijf.” BuurBlok heeft ook een handige oplossing gevonden voor een ander juridisch euvel, namelijk dat corporaties geen eigen warmtenet mogen exploiteren. Stroom mogen ze ook niet verdelen over de verschillende woningen en een leaseauto mogen ze ook niet leveren. “We werken daarom met een operational lease-constructie. Corporaties huren de woningen, inclusief de warmte- en stroomopwekking, van ons. Dat idee sloeg meteen al aan. Bij het aankondigen van het concept waren er al meteen andere corporaties geïnteresseerd.”

Operational lease
Voor woningcorporaties is de constructie met een operational lease aantrekkelijk. “Corporaties hoeven geen investeringsmiddelen ter beschikking te stellen, er is geen verhuurdersheffing en de investeringscapaciteit wordt niet aangetast. Ook reparatie en onderhoud zijn voor BuurBlok. Bovendien gaat het hele realisatieproces snel omdat het gestandaardiseerd is: de omgevingsvergunning wordt snel aangevraagd, de woningen zijn technisch eigenlijk al klaar en hoeven alleen nog maar gebouwd te worden.” Ook de huurder profiteert. “Hij merkt er in principe niets van, maar draagt wel bij aan de energietransitie en is deel van de toekomst, want die ligt in het samen opwekken en delen van energie.”


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X