Nieuws Burgerberaad balans opgemaakt

Published on mei 13th, 2024 | by info@corporatiebouw.nl

0

Eerste resultaten Burgerberaad in regio Zaanstreek-Waterland

Iets meer dan een jaar geleden startte het Burgerberaad over de toekomst van Wonen in Zaanstreek-Waterland met ruim 300 bewoners uit de regio. Dit werd bezegeld met een Burgerakkoord meer dan 30 voorstellen over huisvesting, duurzaamheid en regelgeving. Het akkoord werd aangeboden aan de Wooncoalitie van gemeenten en woningcorporaties, die beloofden de inhoud serieus te nemen. Een jaar later is de balans opgemaakt.

Veel onderwerpen uit het Burgerakkoord vonden hun plek in de prestatieafspraken tussen de gemeenten, woningcorporaties en huurdersverenigingen. Daarin worden punten benoemd zoals gemengde wijken, aandacht voor duurzame nieuwbouw en betaalbare woningen.

Een lange adem

Wel blijkt het lastig om de resultaten van het Burgerakkoord zichtbaar te maken. Namens het Burgerberaad monitort een klankbordgroep van betrokken inwoners uit de regio hoe het Burgerakkoord wordt uitgewerkt in beleid of initiatieven. Ruth van der Hilst geeft namens de klankbordgroep aan dat het dit eerste jaar wel zoeken was.

“Prestatieafspraken vormen een goede basis, maar zijn wel nog heel abstract. Mogelijke ontwikkelingen op het gebied van coöperatieve woonvormen en (stimuleren van) doorstroming op de woningmarkt hebben onze bijzondere aandacht. We kijken er naar uit om dit om te zetten naar concrete initiatieven. Het is een proces van de lange adem, maar ik heb vertrouwen in de uitkomst.

Lees ook: in februari zijn nieuwe prestatieafspraken in Wormerland vastgelegd.

Naar de praktijk

Twee voorbeelden waar de invloed van het Burgerakkoord zich kan laten gelden zijn het samenwerkingsprogramma G’Oud (voor goed ouder worden) en de NH Bouwstroom (voor sneller en duurzaam bouwen).

“De uitnodiging om bij deze initiatieven aan te sluiten, nemen we graag aan”, aldus Ruth.  “Maar eerst komt er nog een laatste bijeenkomst met alle deelnemers aan het Burgerberaad. Dan staan we stil bij de behaalde resultaten en kijken we naar de uitdagingen die voor ons liggen.”

Over het beraad

Het Burgerberaad Wonen in Zaanstreek Waterland is georganiseerd door woningcorporaties uit de regio, samen met gemeenten Zaanstad, Purmerend en Wormerland en andere belanghebbenden, onder begeleiding van stichting G1000. Zij vroegen inwoners uit de regio om mee te denken over de vraag: hoe ziet de toekomst van wonen in Zaanstreek-Waterland er uit? Op g1000zaanstreekwaterland.nl staat meer informatie over dit Burgerberaad.

https://www.intermaris.nl/over-intermaris/nieuws-en-publicaties/nieuws/resultaten-van-het-burgerberaad-wonen-in-zaanstreek-waterland


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X