Nieuws

Published on augustus 30th, 2019 | by info@corporatiebouw.nl

0

De waterstofrevolutie begint misschien wel op Goeree Overflakkee

Niet in Delft, Eindhoven of Amsterdam, maar in Stad aan ‘t Haringvliet staat de eerste Nederlandse waterstofwoning. Met een brandstofcel, elektrolyser en een speciale boiler kan het Innovathuis de seizoenscycli van groene energie overbruggen. En de hele installatie past in eeen flinke Amerikaanse koelkast.

De primeur is naar het Zuid-Hollandse eiland gehaald door Wonen Op Flakkee. Jean Paul Scheurleer en Marijke de Wit van de projectontwikkelaar weten natuurlijk ook dat er al experimenten lopen met waterstof in de woningbouw, zoals in Rozenburg en op Ameland. Daar gaat het alleen om verwarming in collectieve systemen en wordt de waterstof uiteindelijk verbrand in een soort opgevoerde CV ketel. Dat vindt het ontwikkel-duo een beetje zonde van die hoogwaardige energiedrager die waterstof is. Daarom laten zij hem werken met een brandstofcel en een katalytische boiler. En niet in een groot complex maar in een doodgewone rijtjeswoning. Scheurleer: “Goed geïsoleerd , met vloervewarming, wtw installatie en met dertig zonnepanelen op het dak, maar dat is nauwelijks bijzonder te noemen. Zo worden woningen vandaag de dag gebouwd. Dit project moet aantonen, dat als het hier kan, het overal kan.”

‘Warmtepompen zien we als een tussenoplossing’

Scheurleer en De Wit zijn er rotsvast van overtuigd dat waterstof de oplossing is om seizoenscycli van duurzame energie te overbruggen. Warmtepompen, zeker luchtwarmtepompen zien ze als een tussenoplossing. En elektrische batterijen kunnen misschien op termijn twee weken zonder zon overbruggen, maar nooit een hele winter. En een toekomst off-grid is volgens het duo waar we onvermijdelijk op afstevenen.  En dat kan goed met woningen die de overtollige zonne-energie van de zomermaanden omzetten in waterstof. Ondanks de omzettingsverliezen die daarbij optreden. Een kwestie van voldoende zonnepanelen monteren. Dat gaan ze laten zien in die woning in dat charmante kleine dorpje met die grote naam: Stad aan ‘t Haringvliet. Er is zelfs contact met de Engelse krant the Guardian over het opmerkelijke initiatief. Want waterstof, dat vindt iedereen interessant. Niemand weet nog precies welke rol het explosieve goedje precies gaat spelen in de energietransitie, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.

Het broeide bij Scheurleer al langer. Hij verdiepte zich afgelopen jaren intensief in de mogelijkheden van waterstof, bezocht projecten en woonde congressen bij. Gaandeweg werd hem steeds duidelijker welke rol waterstof zou moeten spelen. Tegelijkertijd nam zijn verbazing toe dat er vooral over wordt geppraat maar zo weinig concreets wordt uigeprobeerd. Gaandeweg ontstond het idee om er dan zelf maar mee aan de gang te gaan. Op het eiland dat de thuisbasis is van Wonen op Flakkee, dat immers als doel heeft om volgend jaar al energieneutraal te zijn.

De powerbox blijft nog geheim tot 11 september

Een van de partijen die de ontwikkelaars op hun zoektocht tegenkwamen was Solenco Power. Directeur Hugo vandenborre is al zijn hele carriere bezig met waterstof. De Vlaming bleek aan een opstelling te werken, die vrijwel overeenkwam met wat Wonen op Flakkkee voor ogen stond. Samen ontwikkelden ze de ideeën verder en zo ontstond de Powerbox, die momenteel wordt opgebouwd in de garage van het Innovathuis, maar die ze tot de officiële opening op 11 september strikt geheim houden. Niemand die hem voor die tijd te zien krijgt. Ze garanderen alleen dat de belangrijkste componenten niet meer ruimte vragen dan een Amerikaanse koelkast. In de tuin ligt nog wel een waterstofopslagtank met een capaciteit van 1200 liter.  Maar dat is dan ook de enige bijzondere eis die aan de waterstofwoning is gesteld. De keur aan domotica-snufjes waarmee de woning is uitgerust zijn niet doorslaggevend voor de energiebalans. Ze laten volgens De Wit vooral zien hoe we in de nabije toekomst wonen en dat de energieprestatie niet ten koste gaat van het comfort. “In tegendeel, het wooncomfort in het Innovathuis is enorm.”

Klik hier voor meer informatie


Wilt u hier een bericht plaatsen over een project van uw corporatie? Of wilt u aandacht in ons vakblad Corporatiebouw voor uw project?

Mail dan uw bericht met foto naar contact@corporatiebouw.nl



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑

X