Published on februari 22nd, 2021 | by info@corporatiebouw.nl
0Veelkleurig beschermd stadsgezicht krijgt make over met ‘groene’ coatings van Drost Coatings
Het buitenschilderwerk van de circa vijftig gestapelde sociale woningen van de Wandelmeent in Hilversum is eind september 2020 volledig hersteld. Het experimentele wooncomplex uit de jaren 70, met allerlei gemeenschappelijke ruimtes, is eigendom van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken uit Hilversum en wordt met zijn karakteristieke felle kleuren aangemerkt als beschermd Stadsgezicht. De woningen behoren tot een woongemeenschap die door de bewoners sinds de jaren 70 intact wordt gehouden. Reinders B.V. uit Amsterdam verrichtte het schilderwerk voor dit onderhoudsproject en paste hiervoor de gecertificeerde, duurzame coatings van Drost Coatings toe.
Martin Groot Kormelinck is projectleider planmatig en groot onderhoud bij de afdeling Vastgoed van woningcorporatie Het Gooi en Omstreken. Het managen van dit soort planmatig onderhoud is zijn dagelijkse werk. Hij vertelt hoe uniek en bijzonder de woonvorm van het wooncomplex is. “In de jaren 70 was de Wandelmeent een experimenteel woonconcept met allerlei gemeenschappelijke ruimtes. Architect Leo de Jonge maakte begin jaren 70 het projectontwerp voor dit nieuwbouwproject, in opdracht voor de Stichting Centraal wonen en Stichting Het Gooi en Omstreken”, zegt Groot Kormelinck. De bewoners van de Wandelmeent houden de wooneenheid al sinds de jaren 70 intact. “De bewoners beslissen wie er komt wonen. Ze huren het hele complex van de woningcorporatie en hebben ook inspraak in de technische ingrepen van de corporatie. Voor dit schildersonderhoud waren de bewoners grote voorstanders van een duurzame, ‘groene’ coating. “Dit principe van meebeslissen blijft onveranderd. Ook de plattegrond en het karakteristieke stadsgezicht van de wijk blijven hetzelfde”, zegt hij. Het plan was ideologisch van aard en bedoeld om een sociale leefomgeving te creëren. “Destijds werd De Wandelmeent een experimenteel plan genoemd. Mocht het als wooncomplex mislukken, konden de woningen in een handomdraai tot normale woningwetwoningen worden omgevormd.” De wijk met een centraal woonerf ligt langs de voetgangersroute naar het centrum van Hilversum. Rondom het woonerf liggen vier autovrije straten in een kruisvorm, waaromheen tien clusters met 4 à 5 zelfstandige woningen zijn gegroepeerd met gemeenschappelijke ruimtes, zoals een gezamenlijke keuken, dakterras en tuin en hobby- en sportruimtes. Naast de zelfstandige woningen zijn er ook twee kamerhuizen met aparte kamers voor jonge alleenstaanden. De woningen hebben verschillende groottes en de bewoners kunnen de indeling van hun woning zelf bepalen.
Duurzaam schilderwerk
De woningen worden gekenmerkt door een boogvormig groen dak met prefab betonelementen. De pui-invulling boven de gemetselde borstwering is helderrood gebeitst. Volgens Groot Kormelinck is het een behoorlijk onderhoudsgevoelig complex. “De houten deuren en ramen met rondom 15 cm breed raamhout zijn felgekleurd geel, oranje, blauw, groen en rood”, vertelt hij. De houten kozijnen zijn tijdens een renovatie in 2007 grotendeels vervangen. “Dit complex is een uniek stadsgezicht met vrij lastige kleuren die niet gewijzigd mogen worden. Vooral rood is een zeer onderhoudsintensieve kleur.” Sinds 2015 hanteert corporatie Gooi en Omstreken langetermijnafspraken voor onderhoud aan hun woningvoorraad, onder meer met schildersbedrijf Reinders uit Amsterdam voor de Wandelmeent. Jeroen van Doornik, projectleider bij Reinders, legt uit dat zij volledig verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van het hout- en schilderwerk van het wooncomplex. “De onderhoudstaken, zoals schilderbeurt en het houtrotherstel, worden elke tien jaar verricht”, zegt Van Doornik. De bewoners vinden het belangrijk dat voor het schilderwerk milieuvriendelijke producten worden gebruikt. “Wij gaan mee in deze keuze, vandaar dat we bij de Wandelmeent de duurzame, ‘groene’ coatings van Drost Coatings hebben toegepast.” Van Doornik geeft aan dat zij met Drost Coatings een tienjarige garantie durven af te geven. Om het schilderwerk tien jaar goed te houden wordt na vijf à zes jaar een het schilderwerk bijgewerkt. “We werken al jaren met de coatings van Drost, die ruim voldoen aan de milieueisen.” Voor de Wandelmeent is als grondlaag Devetaal Supreme Grondlak en voor de eindlaag Devetaal Supreme Hoogglans van Drost Coatings gebruikt. “Onze schilders werken graag met deze coatings. Supreme heeft een prettige verwerking, een goede vloeiing, prima dekking en droogt snel, ook bij lage temperaturen. Kortom onze schilders zijn zeer tevreden met het eindresultaat”, zegt Van Doornik.
Erik Heg is Commercieel Manager bij TSM Coatings in Amsterdam, de leverancier van Drost Coatings aan verschillende schildersbedrijven, zoals Reinders. Voor het project in Hilversum heeft TSM Coatings voor Reinders de werkzaamheden geïnventariseerd. Samen met Drost Coatings heeft Heg voor specifiek dit project het verftechnisch advies gegeven, waarbij de beste coating wordt gekozen. “Drost Coatings heeft voor dit project de beste producten die voldoen aan het Tüv-certificeringssysteem voor biobased coatings. Met name is voor dit product gekozen, omdat het de nadrukkelijke wens van de corporatie is om milieuvriendelijke coatings toe te passen”, geeft Heg aan. “Bij een schildersbeurt zoals in de Wandelmeent kom je een diversiteit aan zaken tegen, die aangepakt moeten worden, zoals een grondige voorbehandeling van oude verflagen en het repareren van scheuren en schades in het houtwerk.” Heg geeft aan dat opdrachtgevers steeds vaker om gecertificeerde milieuvriendelijke coatings vragen. “Bij deze woningbouwvereniging is dat ook het geval geweest, waarvoor de Supreme-coatings zich uitstekend lenen”, geeft hij aan.
Gecertificeerd biobased
Frits van der Molen, manager R&D bij Drost Coatings in Venlo, heeft de nieuwe milieuvriendelijke coatings van de Supreme-lijn ontworpen. Hij legt uit dat Drost Coatings ruim aandacht besteedt aan innovatieve producten met oog voor CO2-reductie, het toepassen van biobased grondstoffen en een lange levensduur. “Onze focus ligt al tien jaar bij de ontwikkeling van prettig verwerkbare coatings op basis van duurzame, biobased grondstoffen.” Het biobased gehalte in de Drostcoatings wordt gecontroleerd door onafhankelijke testinstituten zoals Tüv, waarvoor certificaten worden afgegeven. Het Tüv- certificeringssysteem voor biobased coatings werkt met sterren die het gehalte aan biobased grondstoffen aangeeft. Dit testsysteem wordt gedragen door de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland, dat onderdeel is van het ministerie van Economische zaken. Hoe meer sterren, hoe ‘groener’ de coating. “De Supreme-coating bevat 52% biobased grondstoffen en draagt twee sterren – twee sterren staat voor een gehalte tussen de 40-60% biobased materiaal.”
Van der Molen vertelt dat zij voortdurend onderzoeken hoe ze hun coatings verder kunnen verduurzamen en vergroenen. “Op dit moment hangt het gebruik van 100% biobased coatings sterk af van de wensen en eisen van een klant”, zegt Van der Molen. Sneldrogende, goed dekkende hoogglans coatings waarmee schilders goede resultaten boeken, staan nog steeds op nummer 1 bij opdrachtgevers. Volledige, dus 100% biobased hoogglans coatings die snel drogen, goed dekkend zijn en een lange levensduur hebben, zijn nu nog niet voorhanden voor grootschalige schilderprojecten.” Van der Molen volgt innovatieve ontwikkelingen op de voet en verwerkt deze ontwikkelingen tot eigen innovaties. “Interessante vernieuwingen zijn bijvoorbeeld coatings gebaseerd op nieuwe plantaardig gebaseerde grondstoffen, die nog beter zullen scoren in de CO2-reductie en het biobased gehalte. Hiermee voeren we inmiddels laboratoriumtesten uit”, zegt hij. “Uiteindelijk streven we naar een hoogwaardige biobased coating die 100% bijdraagt aan de vergroening en verduurzaming van het milieu”, aldus Van der Molen.
Drost Coatings is een Nederlands familiebedrijf en produceert al sinds 1899 kwalitatief hoogwaardige, duurzame coatings voor de bouwsector. Het eigen innovatie-lab maakt Drost keer op keer trendsettend. Van de eerste polyurethaan versterkte watergedragen lakken in 1994 tot bio- based lakken anno nu. Drost Coatings zit kort op de markt, is betrokken en kent korte lijnen. Het bedrijf opereert ook als totaalpartner en adviseur van grote opdrachtgevers als ministeries en corporaties. Samen met leveranciers, onderzoekers en universiteiten zoekt Drost Coatings voortdurend naar minder milieubelastende en duurzame coatings.